Csehországba vándorolnak a szlovákiai romák

Vágólapra másolva!
Öt és húszezer közé teszik az idei év első két hónapjában Szlovákiából Csehországba vándorolt romák számát. A romák a jobb megélhetés reményében vándorolnak ki Csehországba, ahol nem kérnek menedéket vagy letelepedési engedélyt, mert általában családtagjaiknál telepednek le.
Vágólapra másolva!

Már több ezer szlovákiai roma érkezett az idén Csehországba - állítják a cseh hatóságok, ezért a kérdést a héten a Vladimír Spidla vezette kormány is napirendre tűzte. Csehországban öt- és húszezer közé teszik az idei év első két hónapjában bevándorolt szlovákiai romák számát. A cseh kormány úgy döntött: figyelni fogja a helyzet alakulását, de egyelőre nem fordul az ügyben a szlovák kormányhoz. "Nem írhatjuk elő szomszédainknak, hogy milyen szociálpolitikát folytassanak. Ugyanakkor támogatást sem küldhetünk egy olyan országba, amely az európai uniós csatlakozás előtt áll" - jelentette ki Cyril Svoboda cseh kormányfőhelyettes és külügyminiszter.

A szlovákiai romák csehországi kivándorlásáról első ízben tavaly nyáron, aztán pedig ősszel röppentek fel hírek. Tomás Haisman, a cseh belügyminisztérium migrációs osztályának vezetője úgy tudja, hogy 2002 második felében több mint 500 szlovák állampolgár - többségük roma - kért menedéket Csehországban, ami rekordnak számít. Ezzel a szlovák állampolgárok a Csehországban menedéket kérők között az első helyre kerültek.

Prágai illetékesek egyúttal hozzáteszik: a Csehországba érkező szlovákiai romák döntő többsége nem kér semmiféle menedéket vagy letelepedési engedélyt. Ők nyugodtan letelepednek papírok nélkül is, többnyire rokonságuknál. "A csehországi romák 96 százalékának vannak szlovákiai rokonaik" - mondta Roman Kristof, a cseh kormány romaügyi tanácsának elnöke.

A szlovákiai romák a jobb megélhetés reményében menekülnek Csehországba. Michal Vasecka pozsonyi szociológus szerint az utóbbi időben a szlovákiai romák legszegényebb rétegei vándorolnak ki Csehországba. Korábban az elszegényedett, állásukat veszett városi romák mentek nyugat felé. A jelenlegi kivándorlási hullám egyfajta reakció arra, hogy a szlovák kormányzat erőteljesen csökkentette a romáknak nyújtott szociális támogatások mértékét - írta a Hospodárské Noviny című tekintélyes prágai gazdasági és politikai napilap. A bevándorolt szlovákiai romák nagy része a keleti régióból, különösen a Kassa-Eperjes-Mihályfa városok határolta háromszögből érkezett Csehországba. Vasecka biztosra veszi, hogy a szlovákiai romák kivándorlása Csehországba a közeljövőben folytatódni fog.

Klára Orgovánová, a szlovák kormány romaügyi megbízottja viszont kijelentette, hogy Pozsonynak nincs tudomása a nagyobb arányú csehországi kivándorlásokról. Ugyanakkor azt is hozzátette: Prága nem fogja a problémát túlságosan szellőztetni, mert - állítja - a romák Csehországból is menekülnek.

Az elmúlt években a csehországi romák előbb Kanadába, majd az észak-európai államokba, míg legutóbb Nagy-Britanniába próbáltak meg kivándorolni nagyobb csoportokban. Mindannyiszor bebizonyosodott, hogy elsősorban gazdasági indítékú kivándorlásról van szó. A romák többsége, miután felvette a külföldön felvehető segélyeket, visszatért Csehországba. A romák kivándorlási hulláma miatt Csehország és Kanada között felújították a vízumkényszert. A britek a bevándorlást a prágai repülőtéren végzett előzetes vizsgálatokkal akadályozzák, és megszigorították a menedékadás feltételeit is.