Szerbia: 56 gyanúsítottat tartóztattak le

Vágólapra másolva!
A szerb kormány közleménye szerint a hatóságok csütörtökön 17 óráig 56 személyt vettek őrizetbe a Zoran Djindjic miniszterelnök elleni halálos merénylet kapcsán.
Vágólapra másolva!

A letartóztatottak közül nyolcan annak a bűnözőcsoportnak -a zimonyi klánnak - a tagjai, amely megszervezte és végrehajtatta a gyilkosságot.

"Alapos a gyanú, hogy ezek a személyek elkövették a bűntársulás bűntettét. A nyomozás sikere érdekében nevűk nem hozható nyilvánosságra" - áll a közleményben, amely szerint a bűnüldöző szervek elegendő információt gyűjtöttek össze, amelyek azt bizonyítják, hogy a szóban forgó csoportnak közvetlenül köze van a szerdai gyilkossághoz, illetve a Zoran Djindjic ellen február 21-én elkövetett merényletkísérlethez.

A csütörtöki közlemény szerint a zimonyi klán három vezetője - Milorad Lukovic Legija, Dusan Spasojevic Siptar és Mile Lukovic Kum - szökésben van, s intenzíven keresik őket. A bűnbanda elfogott nyolc tagja közül hárman "védett tanú" státusért folyamodtak, s jelenleg kihallgatja őket a különleges ügyész.

A merénylettel kapcsolatos híreink/nagyvilag/20030312szerb.html

A kormányközlemény szerint a szomszédos országok rendőrségével, illetve néhány európai ország hírszerzésével és bűnüldöző szolgálatával együttműködve a szerb hatóságok olyan adatok birtokába jutottak, amelyek megerősítik, hogy a szóban forgó bűnöző klánnak, illetve néhány más csoportnak - jobbára különféle "nemzeti-hazafias" társulásokról és szövetségekről van szó, amelyek a milosevici idők rendőri-biztonsági struktúráinak tagjait tömörítik - köze volt a szerb miniszterelnök elleni merénylet megszervezéséhez és végrehajtásához.

A belügyi szervek folytatják az intenzív nyomozást és a hajtóvadászatot a bűncsoport vezetői után - áll a szerb kormány közleményben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!