Élő pajzsnak mennének magyarok Irakba

Vágólapra másolva!
Több magyar is jelentkezett, hogy Irakban élő pajzsként védjék majd a civil létesítményeket, ha kitör a háború. A közel-keleti ország budapesti nagykövetsége egyelőre nem ad beutazási engedélyt, mert még bíznak abban, hogy a háború elkerülhető.
Vágólapra másolva!

Többen jelentkeznek Magyarországról is Irakba a civilek védelmére. Az önként jelentkezők azért akarnak az országba utazni, hogy ott élő pajzsként akadályozzák meg civil létesítmények bombázását.

Muklif A. Jaszin, a budapesti iraki nagykövetség ügyvivője tájékoztatása szerint korábban az erre kijelölt néhány nyugat-európai iraki külképviseletre, többek között a bécsi nagykövetségre irányították a jelentkezőket, de most már a budapesti konzulnak is van felhatalmazása ilyen célú vízum kiadására. A budapesti nagykövetségen egyelőre nem adnak beutazási engedélyt, mert még bíznak abban, hogy a háború elkerülhető lesz. A követségen elmondták: az önkéntes, humanitárius vagy gyógyító munkára jelentkezők számára gyorsan megjön az engedély Irakból, az újságíróknak erre általában 2-3 hetet, de van, hogy több mint egy hónapot is várniuk kell.

Annak kapcsán, hogy Papp Lajos szívsebész szerdán az MTI-t közleményben tájékoztatta arról, gyógyítani és a magyar nép békeüzenetét átadni megy Irakba, a követségen elmondták: a professzor, aki tudomásuk szerint szerdán utazott el, az elmúlt héten kapott vízumot, ilyen jellegű beutazási céllal elsőként Magyarországon.

Muklif A. Jaszin megjegyezte: turistáknak utoljára 2002 elején adtak ki vízumot. Volt ugyan egy érdeklődő csoport tavaly októberben is, de ők végül úgy döntöttek, nem utaznak.