Román ügynök akarta beszervezni az iraki nagykövetet

Vágólapra másolva!
Irak romániai nagykövete azt állítja, hogy a román titkosszolgálat megpróbálta beszervezni. Az iraki diplomata elmondta, hogy az együttműködés fejében védelmet, valamint pénzt ígértek. A nagykövet visszautasította a kérést és jegyzékben tiltakozott a román külügyminisztériumnál.
Vágólapra másolva!

Irak bukaresti nagykövete szerdán sajtóértekezleten közölte, hogy a román titkosszolgálat megpróbálta beszervezni, ami miatt jegyzékben tiltakozott a román külügyminisztériumnál. Szaad H. Madzsih elmondta, hogy hétfőn találkozója volt a román külügyminisztériumban a közel-keleti igazgatóság vezetőjével, s a találkozón jelen volt egy harmadik személy is, aki - miután a román külügyi tisztviselő távozott a teremből - a román titkosszolgálat tisztjeként mutatkozott be, és együttműködésre kérte a nagykövetet.

Az iraki diplomata elmondta, hogy az együttműködés fejében védelmet, valamint pénzt ígértek, mondván, családjának gondtalan élete lesz, ha elfogadja az ajánlatot. A nagykövet visszautasította a kérést és kijelentette, hogy nem hajlandó elárulni hazáját, a "civilizáció bölcsőjét". Elmondta, szóbeli jegyzékben tájékoztatta a román külügyminisztériumot, ám még nem kapott választ.

Szaad H. Madzsih szerint Romániának régóta a barátságon és az együttműködésen alapuló kapcsolatai vannak az arab országokkal, köztük Irakkal. Véleménye szerint az elmúlt napok eseményeit, köztük a Bukarestben működő iraki nagykövetség öt alkalmazottjának kiutasítását, az Egyesült Államok erőteljes nyomása okozta.

A nagykövet elmondta, hogy a román hatóságok a nagykövetség másodtitkárát, kertészét, a diplomáciai képviselet őrzését ellátó két attasét, valamint a Bukarestben működő iraki iskola igazgatóját - aki nem volt diplomata - utasították ki az országból.

Hozzátette, hogy január végén saját kérésére más diplomáciai képviseletre helyezték át a bukaresti nagykövetség első titkárát, mivel a diplomatát a brit titkosszolgálat egyik embere megállította a nyílt utcán és megpróbálta beszervezni.