Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Részvétüket fejezték ki a kormányfők

Vágólapra másolva!
A merénylet utáni első órákban máris sok állam kormányfője elítélte a Djindjic elleni támadást, és részvétüket fejezték ki Szerbiának.
Vágólapra másolva!
A merénylettel kapcsolatos híreink/nagyvilag/20030312szerb.html

A szerb kormány Zoran Djindjic haláláról értesítette az Egyesült Államokat. Washington tudatta: "mélyen megrendült" a hír hallatán.

Moszkva megdöbbenéssel fogadta Djindjic meggyilkolásának hírét - olvasható az orosz külügyminisztérium közleményében. Az első orosz értékelések szerint a kormányfő meggyilkolása mögött ugyanúgy állhatnak Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök hívei, mint a korrupció visszaszorításában akadályozni igyekvő körök.

Forrás: EPA
Javier Solana és Zoran Djindjic

Stipe Mesic horvát államfő szintén elítélte a gyilkos merényletet. "A leghatározottabban elítélem a terrorista akciót, és remélem, hogy az esztelen bűncselekménynek nem lesz negatív következménye sem Szerbia-Montenegró, sem a térség stabilitására nézve" - közölte a horvát elnök. "Ez a támadás fékezi Szerbia-Montenegró haladását a demokratizálódás útján" - vélekedett Stipe Mesic a rádióban elhangzott nyilatkozatában.

Medgyessy Péter miniszterelnök és Kovács László külügyminiszter a Magyar Köztársaság kormánya nevében táviratban fejezte ki részvétét Zoran Djindjic szerb kormányfő halála miatt. "Magyarország határozottan elítéli a merényletet, amely a jugoszláviai demokratikus változások következetes véghezviteléért küzdő szerb politikus halálát okozta. A Külügyminisztérium reményét fejezi ki, hogy a halálos végkimenetelű tett elkövetői rövid időn belül az igazságszolgáltatás elé kerülnek, és bízik abban, hogy elfogadhatatlan cselekedetük nem okoz törést Szerbia demokratikus fejlődésében" - áll a Külügyminisztérium közleményében. Mádl Ferenc államfő levélben fejezte ki részvétét Natasa Micic szerb ügyvezető köztársasági elnöknél. - Az elhunyt miniszterelnök ismert volt mély demokratikus meggyőződéséről és kiváló szakmai felkészültségéről. Szerbia előrehaladásáért és a demokratikus átalakulásért kifejtett erőfeszítéseivel kiváltotta a nemzetközi közösség elismerését - olvasható Mádl Ferenc részvétnyilvánításában.

Részvéttáviratot küldött a görög külügyminiszter és az EU külügyi biztosa is. Nyilatkozatban fejezte ki részvétét a német külügyminiszter és a svéd külügyminiszter. Mély szomorúságának adott hangot Leszek Miller lengyel miniszterelnök. Adrian Nastase román miniszterelnök szerint Románia egy jó barátját, a demokratikus Európa pedig egy olyan kivételes személyiséget veszített el, aki képes volt a Szerbia és Montenegró közötti szükséges politikai egyensúlyt megteremteni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről