Orvlövész végzett a szerb miniszterelnökkel

Vágólapra másolva!
Belehalt sérüléseibe a szerb miniszterelnök, akit Belgrádban a Parlament előtti parkolóban orvlövészek több lövéssel megsebesítettek. Zoran Djindjicet a hasán és a hátán érték a golyók. Meghalt a Demokrata Párt alelnöke is, aki Djindjic mellett állt a merényletkor, két másik személy pedig megsérült. A hatóságok a milosevici ktitkosrendőrség volt főnökét, Miodrag Lukovic - Legiját gyanúsítják a merénylettel.
Vágólapra másolva!
Zoran Djindjic
Zoran Djindjic

A szerb kormány előtti parkolóban szerdán háromnegyed 1-kor orvlövészek súlyosan megsebesítették Zoran Djindjic szerb miniszterelnököt. Djindjic nem sokkal később a kórházban meghalt. A hatóságok egyes források szerint két, a Beta szerint három személyt letartóztattak. Az orvlövészeknél, akik a szomszédos épület tetejéről lőttek, távcsöves puskát, illetve gépfegyvert találtak.

Hírek a kormányhonlaponhttp://www.serbia.sr.gov.yu/news/Freeserbia.nethttp://www.freeserbia.net/Home.htmlHelyi hírekhttp://www.sense-agency.com/portal/

Az 50 éves miniszterelnököt - akit két lövés ért, egy a hasán, egy pedig a hátán - azonnal kórházba szállították és műtétnek vetették alá, életét azonban már nem tudták megmenteni. A merényletkor Djindjic mellett állt a Demokrata Párt alelnöke, Boris Tadic, ő azonnal meghalt. Két másik személy szintén megsérült a lövöldözésben.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

Djindjic Milosevic volt elnök vezetése alatt az egyik fő ellenzéki vezető és Belgrád polgármestere volt. Nagy szerepe volt Milosevic leváltásában és elősegítette a volt vezér kiadását a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. A Demokrata Párt egyik alapító tagja volt.

Szerbiában az alvilág összefonódott a titkosrendőrséggel/nagyvilag/20030312szerbiaban.htmlDjindjic, a Milosevics elleni felkelés kulcsembere/nagyvilag/20030312zoran.htmlA szerb miniszterelnök életrajzaMár februárban is megpróbálták megölni Djindjicet/nagyvilag/20030312marfebruarban.htmlA merénylettel kapcsolatos híreink/nagyvilag/20030312szerb.htmlHíres merényletekhttp://www.mult-kor.hu/index.phtml?ow_page_number=151&wotm_aktualis_id=425A Múlt-kor összeállításaÁllam- és kormányfők elleni merényletek '93 óta/nagyvilag/20030312allam.html

Nem ez az első eset, hogy megpróbálták megölni a szerb miniszterelnököt. Februárban egy teherautóval próbáltak meg a szerb kormányfő autójával karambolozni az autópályán. A teherautó őrizetbe vett sofőrjéről azt közölték a szerb hatóságok, hogy jelentős bűnözői múltra tekinthet vissza. Ezzel a módszerrel korábban a szerb titkosszolgálat végezte ki az ellenfeleket. Djindjic a sikertelen merénylet után "hiábavaló kísérletnek" minősítette az esetet, amivel nem lehet megállítani a demokratikus reformokat. Djindjic mindig golyóálló üvegű autóval járt, két biztonsági őrrel. A mostani merénylet azonban akkor történt, amikor Djindjic épp kiszállt a szolgálati autóból, és be akart menni a kormány épületébe.

Az elmúlt időben Djindjic többször közölte, hogy határozottan fellép a szervezett bűnözés ellen. Egyre több utalás történt ugyanis arra, hogy a szervezett bűnözés együttműködik a titkosrendőrség volt tagjaival.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!