Lengyelország: nem lesz autóút-matrica

Vágólapra másolva!
A lengyel kormány letett arról a tervéről, hogy autóút-matrica bevezetésével fedezze új autóutak és autópályák építését - közölte a keddi kormányülés után Leszek Miller miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

A kormányfő elismerte, nincs esély arra, hogy a parlament elfogadja ezt a koncepciót. Ezért a kormány arra kötelezte az infrastruktúra miniszterét, hogy terjessze elő az útberuházások finanszírozásának más módját.

Lengyel sajtójelentések szerint a 2005-ig tervezett 540 kilométer autópálya megépítése legkevesebb 4 milliárd zlotyba kerül (56 forint/zloty). Minthogy az állami költségvetésben nincs rá pénz, elkerülhetetlen az adófizetők újabb megterhelése.

Szakértők szerint a jövedéki adónak az eddiginél nagyobb részét lehetne erre a célra fordítani, vagy pedig meg kellene emelni ezt az adót, és a többletből fedezni az útépítéseket. Egy másik megoldás lehetne a koncessziós rendszer, amelynek keretében az autópálya használóitól díjat szednének.

A szejm február 27-én szavazott az autóút-matrica bevezetéséről szóló törvényjavaslatról. Az alsóház többsége elvetette a javaslatot, miután a kormánykoalícióhoz tartozó Lengyel Parasztpárt az ellenzékkel tartott. Emiatt a két baloldali koalíciós párt felmondta a szövetséget a parasztpárttal, minek következtében a kormány kisebbségbe szorult a szejmben.

Az immár végleg elvetett tervezet szerint a személyautók 900 köbcentiméter alatt 90, afölött 180 zlotyt fizettek volna évente a meglehetősen rossz állapotú országos utak és kisebb, nem fizetős autópálya-szakaszok használatáért.