Szerb csendőrök lelőttek két albán szélsőségest

Vágólapra másolva!
A dél-szerbiai csendőrség pénteken lelőtt két albán szélsőségest, akik pokolgépes támadást akartak végrehajtani a biztonsági alakulat egyik őrállomása ellen.
Vágólapra másolva!

Az eset a dél-szerbiai Bujanovactól nem messze, a koszovói határon fekvő Konculje falunál történt. Két albán férfi még csütörtök este 15 kilogrammnyi trotil robbanóanyagot hagyott egy csatornában, s pénteken érte ment gépkocsival, hogy távirányítással felrobbantsa a csendőrség egyik őrállomását. A biztonságiak gyanút fogtak, megadásra szólították a két férfit, de azok nem engedelmeskedtek. A tűzharcban a két albán életét vesztette.

A történtek után a helyszínre érkeztek a dél-szerbiai koordinációs központ és az Európai Unió megfigyelő missziójának képviselői, illetve az ENSZ-igazgatás és a KFOR illetékesei. A békefenntartók a nap folyamán elfogtak Koszovón egy férfit, aki feltehetően cinkostársa volt a két lelőtt szélsőségesnek.

Bujanovacon éppen pénteken tartották meg a válságos dél-szerbiai térség megsegítésére összehívott nemzetközi megajánlási konferenciát. A közel harminc résztvevő ország és nemzetközi szervezett több mint 15 millió eurót ajánlott fel 40 térségbeli beruházás finanszírozására.

Dél-Szerbiában továbbra is feszült a helyzet, miután néhány hete szélsőségesek szitává lőttek egy albán titkosrendőrt, illetve a csendőrség letartóztatott hét albánt, akiket terrorizmussal vádolnak. Azóta megsokasodtak az incidensek, a múlt héten egy szerb csendőr életét vesztette, ketten megsebesültek, mert gépkocsijuk aknára futott, néhány napra rá hatalmas erejű bombát hatástalanítottak a Bujanovac melletti Presevo város rendőrkapitányságánál.