Szerbia: lassítósztrájkba léptek a vámosok

Vágólapra másolva!
A szerbiai vámosok túlbuzgósági sztrájkja miatt fél napot kell várakozniuk a Szerbiából Magyarországra tartó kamionoknak a határ szerb oldalán.
Vágólapra másolva!

A röszkei-horgosi határátkelő szerb oldalán 12 órát, a tompai-kelebiai határátkelőnél 10 órát kell várakoznia a teherforgalomnak. A személyforgalomban nem tapasztalható számottevő késés.

A fennakadást az okozza, hogy vámosok az eddigieknél szigorúbban ellenőrzik a teher- és a személyi forgalmat. A forgalom lassításával nagyobb béremelést próbálnak kiharcolni maguknak. Novemberben és januárban is volt ilyen akciójuk a vámosoknak, de csak egyszeri fizetésemelést tudtak elérni.

Volt egyszer egy Jugoszláviahttp://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/htmlos.cgi/17618.181.096343470516887574?Juhász József történész könyve a Fókusz Online kínálatában

A mostani akció február 26-án kezdődött. Danijela Petrovic, a szerbia-montenegrói vámosok szakszervezetének illetékese kedden azt mondta az MTI-nek, hogy még nem tudni, meddig tart az akció, mivel a szakszervezet és a hatóságok megbeszélései nem jutottak előbbre.

A vámosok jelenlegi fizetése átlagosan havi 7400 dinár (30 ezer forint), ez kétezer dinárral alacsonyabb az országos átlagbérnél.