Dragoljub Micunovic Szerbia-Montenegró új elnöke

Vágólapra másolva!
Megtartotta hétfőn alakuló ülését a szerb-montenegrói államközösség parlamentje, amely megválasztotta elnökévé Dragoljub Micunovicot, a jugoszláv parlament alsóházának eddigi elnökét.
Vágólapra másolva!

Az alakuló ülésen részt vett Vojislav Kostunica leköszönő jugoszláv államfő, Filip Vujanovic montenegrói és Natasa Micic szerb parlamenti elnök, jelen voltak a Belgrádban akkreditált nagykövetségek képviselői.

A parlamenti ülés a 126 képviselői mandátum hitelesítésével kezdődött, ezután a képviselők elfogadták a parlament ideiglenes, két hónapra szóló házszabályát, majd nagy többséggel megválasztották a parlament elnökévé Dragoljub Micunovicot.

Dragoljub Micunovic

A 73. életévét taposó Micunovic az egykori titói és milosevici ellenzék doyenjének számít. Már gimnazistaként, ítélet nélkül 20 hónapot raboskodott a jugoszláviai "Gulagon", a Goli Otok börtönében. Egyik vezérszónoka volt az 1968-es diáktüntetéseknek, később a belgrádi egyetem filozófiai karának tanáraként kezdeményezője volt a többpártrendszer megteremtésének. Többedmagával 1989-ben alapította meg az első jugoszláviai ellenzéki pártot, a Demokrata Pártot, majd a Demokratikus Centrumot, amelynek mindmáig az elnöke. A kompromisszum és párbeszéd feltétlen híveként ismert, kimért és megfontolt politikus tekintélye megkérdőjelezhetetlen Szerbiában.

Micunovic megválasztása után szót kínált Vojislav Kostunicának, aki beszédében reményét fejezte ki, hogy Szerbia-Montenegró három év után is fennmarad, s ez nem a politikusok, hanem a nép akaratának lesz a megnyilvánulása. A leköszönő államfő szerint az újonnan létrejött államközösség sikerén múlik az, hogy az állam ne veszítse el egyik országrészét sem. Kostunica közölte, hogy elsősorban Koszovóra gondol, de - mondta - nem a dél-szerbiai tartomány az egyetlen, ahol "hatnak a centrifugális erők". Gyanítható, hogy az államfő a Vajdaságra utalt, mivel pártja, a Szerbiai Demokrata Párt az utóbbi napokban több alkalommal szakadársággal vádolta a nagyobb autonómiáért síkra szálló vajdasági regionális pártokat, a többi között a Vajdasági Magyar Szövetséget is.

A parlament alakuló ülésén kellett volna elfogadni az államfő és a kormány megválasztásáról szóló törvénytervezetet, de Micunovic berekesztette a parlament ülését, mert az ellenzék nehezményezte, hogy nem volt ideje áttekinteni a jogszabályokat. A törvényhozás kedden fogadja el mindkét törvényt, s korábbi bejelentésekkel ellentétben várhatóan csak másnap, szerdán választja meg az államközösség első elnökét.

A szerbia-montenegrói parlament megalakulásával megszűnt létezni a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság parlamentje, amely 1992. április 27-én tartotta első ülését.