Már 10 rakétát semmisített meg Irak

Vágólapra másolva!
Vasárnap hat, szombaton pedig nyolc rakétát semmisített meg Irak, az ENSZ-határozat által tiltott, 150 kilométernél nagyobb hatótávolságú asz-Szamúd-2-es típusú szerkezetek közül. Az egyik iraki elnöki tanácsadó szerint azonban, ha tovább folyik ellenük a harci készülődés, leállítják a szétszerelést.
Vágólapra másolva!

Irak vasárnap megsemmisített újabb hat asz-Szamúd-2 rakétát, de jelezte, hogy leállítja ezt a tevékenységét, ha továbbra is háborús előkészületek jeleit tapasztalja Washington részéről.

A rakétákat a Bagdadtól északra lévő at-Tadzsiban semmisítették meg és erről Amer asz-Szaadi tábornok, az iraki elnök tanácsadója számolt be, az iraki fővárosban tartott vasárnap esti sajtóértekezletén. A tábornok bejelentette azt is, hogy használhatatlanná tettek egy olyan berendezést, amelyet rakéták előállításánál alkalmaztak.

A tábornok szerint Irak a leszerelés terén most már mindent megtett, amit tehetett a háború elkerülése érdekében. Úgy vélekedett, hogy Bagdad aktívan együttműködik az ENSZ szakértőivel a leszerelés ellenőrzésében és a világszervezet által aggasztónak ítélt csaknem minden kérdésre megadta a választ. Azt is hozzátette azonban, hogy Irak leállítja rakétáinak megsemmisítését, ha amerikai támadásra utaló jeleket észlel.

Irak szombaton is négy asz-Szamúd-2 rakétát semmisített meg at-Tadzsiban. Az ENSZ-ellenőrök vasárnap este megbeszélést kezdenek az irakiakkal a biológiai és vegyi fegyverekről. Bagdad azt állította korábban, hogy ezeket a fegyverkészleteket megsemmisítette.

A lépést az ENSZ fegyverzetellenőrei jelentős haladásnak ítélték, az Egyesült Államok szerint azonban Szaddám Huszein csak az időt húzza. AZ USA szerint Irak legalább 50 ilyen rakétával rendelkezik.