Hétfőn bomlik fel hivatalosan Jugoszlávia

Vágólapra másolva!
Vojislav Kostunica leköszönő jugoszláv államfő szerint Szerbia-Montenegró megalakulását nem kísérik hiú remények, ami a jövőben az új államközösség előnyére válhat. Hétfőn tartja meg alakuló ülését az államközösség parlamentje, megválasztja, majd kedden beiktatja hivatalába Kostunica utódját, a montenegrói Svetozar Marovicot. 
Vágólapra másolva!

Hétfőn tartja meg Belgrádban alakuló ülését Szerbia-Montenegró parlamentje, s ezzel megkezdődik az új délszláv államközösség hatalmi intézményeinek megalakulása. A törvényhozás első munkanapjának menetrendjét részletesen szabályozza a szerb-montenegrói alkotmányos alapokmány végrehajtásáról szóló törvény.

A parlamenti ülést a képviselőház korelnöke vezeti. Először hitelesítik a 126 képviselő mandátumát, amivel automatikusan feloszlik a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság kétkamarás parlamentje, minden joga átszáll az államközösség 126 fős, egykamarás törvényhozására, amelynek szerbiai frakciója 91, montenegrói képviselőcsoportja 35 fős lesz. A parlament egyszerű többséggel fogadja el a törvényeket, azzal, hogy mind a szerb, mint a montenegrói képviselőcsoporton belül is többségi támogatását kell élvezniük.

Szerbia és Montenegró: nem népszerű az új név/nagyvilag/20030205szerbia.htmlHamarosan új pénze lesz Szerbiának/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030212hamarosan.html

A törvényhozás alakuló ülésén elfogadja a parlament ideiglenes házszabályát, majd megválasztja elnökét és alelnökét. Az egykamarás parlament elnöke várhatóan Dragoljub Micunovic, a jugoszláv törvényhozás alsóházának eddigi elnöke lesz, helyettese pedig montenegrói politiku

A törvényhozás alakuló ülésén fogadják el az államfő megválasztásáról és felmentéséről, illetve a kormány megválasztásáról és megbízatásának lejártáról szóló törvényt. Az alkotmányos alapokmány végrehajtásáról szóló törvény szerint az államfőt is a parlament "első" ülésén választják meg. Egyes hírek szerint az alakuló ülést széthúzzák két napra: az említett jogszabályok elfogadása után, hétfőn a törvényhozás megszakítja ülését, mindkét jogszabályt közzéteszik Szerbia-Montenegró kormányközlönyében, s csak másnap, kedden választják meg az új államfőt.

Szerbia-Montenegró első elnöke, s egyben kormányfője várhatóan Svetozar Marovic lesz, aki a legnagyobb montenegrói kormánypárt, a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) az alelnöke. Az új államfőnek beiktatása után öt napon belül javaslatot kell tennie a kormány összetételére. Korábbi bejelentésekből tudni lehet, hogy államközösségi szinten a Zoran Djindjic szerb kormányfő nevével fémjelzett szerbiai párttömörülés, a DOS lép koalícióra a montenegrói DPS-el. A kormánykoalíció szűk, legfeljebb 2-3 fős többségre támaszkodik majd a törvényhozásban. A Vajdasági Magyar Szövetséget Balla Lajos Laci magyarkanizsai polgármester, eddigi jugoszláv képviselő és Biacsi Antal, a párt szerbiai frakciójának vezetője képviseli a törvényhozásban.

A parlament alakuló ülésén kell döntést hozni a hatalmi intézmények idei évre szóló finanszírozásáról.