Tokió szerint az ENSZ megosztottsága Iraknak kedvez

Vágólapra másolva!
Japán még nem döntötte el, hogy támogat-e egy esetleges Irak elleni háborút az Egyesült Államok vezetése alatt. Ezt Kavagucsi Joriko japán külügyminiszter asszony mondta hétfőn. A japán kormány álláspontja szerint még nem jött el a döntés meghozatalának ideje - fogalmazott a külügyminiszter. A külügyminiszter ugyanakkor úgy vélte: az ENSZ megosztottsága miatt Irak időt nyerhet.
Vágólapra másolva!

A japán kormány egyelőre nem döntött arról, hogy támogat-e egy esetleges Irak elleni háborút - jelentette ki Kavagucsi Joriko japán külügyminiszter hétfőn. Kavagucsi egy televíziós vitában kijelentette: a nemzetközi közösséget megosztja az a kérdés, hogy Irakot erő alkalmazásával vagy anélkül kell-e rábírni a leszerelésre. Mint mondta, ez a megosztottság csak a kezére játszik Iraknak, amely időt nyerhet a háború elkerülésére.

A külügyminiszter közölte: Japán nem ellenzi ugyan az ENSZ-fegyverzetellenőrzés (Franciaország, Németország és mások által javasolt) megerősítését, de kételkedik annak hatékonyságában, amennyiben Irak nem működik együtt az ellenőrökkel. Iraknak fel kell mutatnia a tömegpusztító fegyvereinek megsemmisítését tanúsító bizonyítékokat - fogalmazott Kavagucsi.

Tokió szerint feltétlenül szükség van újabb ENSZ-határozatra Irak ügyében. Mindamellett Koidzumi Dzsunicsiro miniszterelnök korábban rámutatott: ez nem jelenti azt, hogy tüstént támogatja az Irakra való csapásmérést. Koidzumi és Kavagucsi egyaránt találkozott Colin Powell amerikai külügyminiszterrel.