Párizs csak az iraki ellenőrzés folytatását fogadja el

Vágólapra másolva!
Franciaország állásfoglalás szerint Irak lefegyverzése a cél, és nem az iraki hatalom megdöntése - mondta a francia külügyminiszter vasárnap. A francia kormány hamarosan ismerteti, milyen eszközöket ajánl a fegyverzetellenőrzés felgyorsítására és hatékonyságának növelésére.
Vágólapra másolva!

Franciaország továbbra is az iraki fegyverzetellenőrzés folytatását szorgalmazza. A francia kormány nem tervezi elfogadni azt a második határozatot, amelyet az ügyben Washington ezen a héten készül előterjeszteni a Biztonsági Tanácsban - mondta a Raffarin-kormány szóvivője, Jean-Francois Cope vasárnap Párizsban.

Franciaország "a következő napokban" memorandumban ismerteti, milyen eszközöket ajánl a fegyverzetellenőrzés felgyorsítására és hatékonyságának növelésére. A francia dokumentum tartalmazni fogja a különböző leszerelési programok határidejét is - ígérik.

Franciaország állásfoglalás szerint Irak lefegyverzése a cél, és nem az iraki hatalom megdöntése. Ezt Dominique de Villepin francia külügyminiszter mondta a Le Figaro című lapnak. Hozzátette, hogy a fegyverzetellenőrök nyilatkozatai szerint az ügyben haladás tapasztalható.

Értesülések szerint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország az újabb határozati javaslatban azt akarják kimondani, hogy Irak nyilvánvaló módon megsérti a BT 1441-es határozatát, s ennek kapcsán a várható súlyos következményekre figyelmeztetik Bagdadot - írja az MTI

Francia értelmezés szerint az ENSZ-ben készülő offenzíva abból az amerikai törekvésből táplálkozik, hogy felgyorsítsa az iraki válsággal összefüggő eseményeket, és Hans Blix, az ENSZ-ellenőrök március 7-re időzített újabb beszámolója után azonnal megszavaztassa a második határozatot.