Alacsony részvétel a montenegrói elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
Kimondottan alacsony részvétel mellett zajlik a megismételt elnökválasztás Montenegróban. Előrejelzések szerint ezúttal sem fognak elegen voksolni, így a decemberi szavazáshoz hasonlóna ez a választás is érvénytelen lesz. Az ellenzéki bojkott mellett a rossz időjárási viszonyok miatt is kevés az esély arra, hogy a választók több mint fele az urnákhoz járuljon.
Vágólapra másolva!

A decemberi érvénytelen szavazáshoz hasonlóan szabálytalanságok nélkül, kimondottan alacsony részvétellel zajlik a megismételt elnökválasztás Montenegróban. A választást felügyelő két civil szervezet, a CESID és a CEMI adatai szerint a szavazás első három és fél órájában a szavazópolgárok alig 11,7 százaléka járult az urnákhoz. A december 22-én tartott sikertelen elnökválasztáson ez idő tájt 12,2 százalékos volt a részvétel.

Akkoriban javarészt az ellenzéki bojkott miatt a részvétel négy százalékkal elmaradt az érvényességhez szükséges ötven százaléktól. Az ellenzéki pártok ugyanis azzal vádolják a kormánykoalíciót, hogy nyomásgyakorlással és zsarolással megkísérli szavazásra kényszeríteni az állami vállalatok és intézmények dolgozóit.

A választás lebonyolítását azonban ezúttal a zord időjárás is nehezíti. A köztársaság északi hegyvidéki településein a rossz időjárási viszonyok és a hatalmas hó miatt nem nyitottak meg 75 szavazóhelyiséget. Ezekben a szavazókörzetekben összesen közel hétezer szavazásra jogosult állampolgár lakik, a teljes 457 ezres szavazóbázis közel másfél százalékát teszik ki. Az említett szavazókörzetekben valószínűleg későbbi időpontra halasztják a választást.

Közvélemény-kutatók jóslata szerint az ellenzéki pártok bojkottja miatt az urnák zárásáig a részvételi arány ezúttal is közel négy százalékkal elmarad az érvényességhez szükséges ötvenszázalékos küszöbtől. Amennyiben a vasárnapi megismételt választás is kudarcba fullad, akkor már az egész választási eljárást meg kell ismételni, beleértve az új jelöltek állítását is.

A tavaly december 22-én tartott választáson a 11 elnökjelölt közül a kormányzó koalíció jelöltje, Filip Vujanovic parlamenti elnök a leadott szavazatok közel 84 százalékát szerezte meg. A korábbi jelöltek közül ketten visszaléptek, így ezúttal kilencen szállnak versenybe az elnöki címért.

A mintegy 457 ezer szavazópolgár közel 1200 szavazóhelyiségben adhatja le voksát. A szavazóhelyiségek 21 órakor zárnak, ez első, nem hivatalos részeredmények egy órával később várhatók.

A választás messze legesélyesebb jelöltje ismét a kormánykoalíció jelöltje, Filip Vujanovic. A közvélemény-kutatások szerint a többi, jóformán ismeretlen jelölt támogatottsága szinte elhanyagolható Vujanovicéhoz képest, ugyanakkor kétséges, hogy a részvételi arány ezúttal eléri-e az ötven százalékot.