Terrorriadót rendel el az amerikai elnök

Vágólapra másolva!
George W. Bush amerikai elnök elrendelte a terrorfenyegetettségi riadószint felemelését sárgáról narancssárgára. Ez a második legmagasabb szint az ötből. A terrofenyegetettségi szinkódokat a szeptember 11-i terrortámadások után vezették be. A CNN szerint az amerikai titkosszolgálatok olyan információk birtokába jutottak, miszerint újabb terrortámadás várható az al-Kaida részéről, elsősorban az Irakkal kapcsolatos legutóbbi amerikai nyilatkozatok miatt.
Vágólapra másolva!

Az intézkedést John Ashcroft igazságügy-miniszter és Tom Ridge belbiztonsági miniszter jelentette be pénteki közös sajtótájákoztatójukon. A CNN értesülései szerint a döntést állítólag egy többnapos egyeztetés előzte meg.

Szerdán a külügyminisztérium figyelmeztette a világ minden táján lévő amerikai állampolgárokat, hogy legyenek fokozottan éberek és figyeljék környezetüket.

A CNN szerint az amerikai titkosszolgálatok olyan információk birtokába jutottak, miszerint újabb terrortámadás várható az al-Kaida részéről, elsősorban az Irakkal kapcsolatos legutóbbi amerikai nyilatkozatok miatt. A hírek szerint kémiai és biológiai fegyverek bevetésétől is tartania kell az Egyesült Államoknak. A lehetséges támadás helyszínéről nincsenek közelebbi információk. A CNN úgy tudja, hogy lakóparkok, vidámparkok és stadionok lehetnek veszélyben.

Mióta bevezették a kódrendszert, végig sárga jelzés volt életben, ami a mérsékelt fenyegetettséget jelenti. Egyedül 2002 július 4-e körül emelték fel a szintet narancssárgára, ami az erős fenyegetettség szimbóluma.