Az USA önálló döntésre készül Irakról

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok akár egyedül is hajlandó megtámadni Irakot, mondta Colin Powell amerikai külügyminiszter vasárnap. Powell igyekszik minél több szövetségest szerezni Irak ellen és mindent megtesz, hogy az ENSZ az iraki fegyverzetellenőrök hétfői jelentése után kimondja a végső döntést Irakról. Kijelentette: az Irakkal szembeni tétlenségre nem mentség, hogy a katonai akcióról több ország dönt. George Bush amerikai elnök keddi évértékelő beszédében fejti ki az Irakkal kapcsolatos amerikai álláspontot.
Vágólapra másolva!

Powell vasárnap kijelentette: az amerikai kormány fenntartja magának a jogot, hogy önállóan döntsön Irakról. Az amerikai külügyminiszter, aki Davosban, a Világgazdasági Fórum helyszínén próbál támogatókat szerezni egy esetleges Irak elleni támadáshoz, visszautasította azokat az állításokat, melyek szerint az Egyesült Államok eddig nem mutatott elég bizonyítékot Irak nukleáris fegyverkezésére. Kijelentette: az Egyesült Államok kormánya bízik ugyan a jövőben, előbb-utóbb azonban eljön az idő, amikor már nem lehet szép szóval fordulni a gonoszhoz.

Forrás: EPA
Powell szerint eljött az idő

Powell úgy vélte, hogy eljött az idő, amikor félelmeink ellenére meg kell tennünk a következő lépést. Minél többet várunk, annál több ideje lesz ennek a diktátornak, hogy használja a fegyvereit - mondta a külügyminiszter Szaddám Huszeinről. Hozzátette: a tömegpusztító fegyverek jelentik korunk legnagyobb veszélyét.

Powell szerint egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy Irak a leszerelés mellett döntött volna. Ha Irak nem hajlandó önként lemondani fegyvereiről, akkor mások fogják lefegyverezni - mondta. A külügyminiszter ugyanakkor tagadta, hogy az Egyesült Államoknak gazdasági érdekeltségei és az olaj miatt lenne fontos Irak lerohanása. Nem várunk semmit magunk számára a támadástól, csak békét szeretnénk a térségben - fogalmazott.

A CNN beszámolója szerint a szintén Davosban tartózkodó Abdullah jordán király is úgy vélte, hogy csoda lenne, ha még lehetne diplomáciai megoldást találni Irak ügyében. Úgy gondolom, hogy a folyamat már elindult, így nagyon nehéz lenne békés megoldást találni az iraki problémára - mondta a király.

George Bush amerikai elnök kedden - egy nappal azután, hogy az ENSZ Irakban dolgozó fegyverzetellenőrei megteszik jelentésüket - tartja szokásos évértékelő beszédét Washingtonban. Beszédében Bush várhatóan ismerteti az Irakkal kapcsolatos amerikai álláspont, írja a CNN.

Szombaton Powell bejelentette, hogy tizenkét ország hajlandó az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül is támogatni az Egyesült Államokat egy Irak elleni támadásban. Így elképzelhető, hogy a fegyverzetellenőrök munkájáról szóló jelentés elolvasása után az amerikai szenátus az ENSZ BT határozata nélkül dönt majd a támadásról. Ha azonban az Egyesült Államok megvárja a támadással az ENSZ állásfoglalását, akkor várhatóan újabb egy hónapot kell várnia a végső döntéssel, mivel elemzők szerint a világszervezet a fegyverzetellenőrzések meghosszabbítása mellett dönt hétfőn.