Készültség a spanyol NATO-támaszpontokon

Vágólapra másolva!
Készültségben állnak a NATO spanyolországi bázisain állomásozó katonák. Egy Irak elleni támadás esetén nekik kell támogatniuk a harcokban az USA keleti partjáról a Perzsa-öbölbe irányított egységeket. Az ENSZ-fegyverzetellenőrök vezetője közben egy esetleges háború óriási költségeiről beszélt.
Vágólapra másolva!

Készültségben van az a 3000 amerikai katona, akik az andalúziai Rota és Morón de la Frontera melletti NATO-támaszpontokon állomásoznak. Erről az El País című spanyol lap írt keddi számában, észak-amerikai katonai forrásokra hivatkozva.

A spanyol területen állomásozó katonák fel vannak készülve arra, hogy - egy esetleges, Irak elleni támadás esetén - brit, német és olasz társaikkal együtt részt vegyenek a harcokban. A tervek szerint a katonák elsődleges feladata az, hogy támogatást nyújtsanak az USA keleti partjáról a Perzsa-öbölbe irányított egységeknek.

A napokban az amerikai haditengerészet 7000 tengerészgyalogosa fog átkelni a Gibraltári-szoroson, kétéltű járművekkel felszerelve. Az utóbbi hónapokban jelentősen növekedett a két dél-spanyolországi támaszpont légi és tengeri forgalma - írja a spanyol lap.

Irakba hamarosan további hatvan ENSZ fegyverzetellenőr érkezik, hogy részt vegyen az arab ország fegyvergyártó létesítményeinek átvizsgálásában - közölte kedden az ellenőrző misszió főnöke. Hans Blix a The Washington Postnak adott interjút.

Blix elmondta, hogy az ellenőrzés még legalább márciusig fog tartani. Az ellenőrök szervezete (UNMOVIC) abban a hónapban terjeszti a Biztonsági Tanács elé újabb jelentését, részletesen felsorolva a még hátralévő "kulcsfontosságú feladatokat".

Blix beszélt egy Irak elleni esetleges háború költségeiről is. Szerinte egy akció, amely 250 ezer katona bevetésével járna, 100 milliárd dollárba kerülne. Az ENSZ ellenőreinek iraki tevékenysége viszont évente mindössze 80 millió dollárt emészt föl - tette hozzá.