Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Brit repülőgép-hordozó a Perzsa-öböl felé tart

Vágólapra másolva!
Az Ark Royal brit repülőgép-hordozó a királyi haditengerészet más hajói kíséretében a hét végén a Perzsa-öböl térsége felé indult. A kíséretéhez tartozik még egy-egy tengeralattjáró, fregatt és romboló, valamint két kiszolgálóhajó.
Vágólapra másolva!

A brit védelmi minisztérium hétfői bejelentése szerint a hajócsoport úti célja a Csendes-óceán, ahol júniusban közös hadgyakorlatot rendeznek a térségbeli államok haditengerészeteinek részvételével. A minisztérium illetékesei azonban már korábban jelezték, hogy szükség - azaz egy iraki háború - esetén a hajórajt a Perzsa-öbölbe irányítják. A brit haditengerészet legnagyobb anyahajóját útjára elkíséri egy-egy tengeralattjáró, fregatt és romboló, illetve két kiszolgálóhajó.

A brit védelmi tárca karácsony előtt jelentette be, hogy a brit hadsereg fokozza előkészületeit egy esetleges Irak elleni háborúra. Az előkészületek részét képezi hajók bérlése katonák és fegyverzetük szállítására a Perzsa-öböl térségébe, a páncélosok, katonai járművek átalakítása a sivatagi terepviszonyokhoz, a hadműveletben való részvételre kijelölt egységek készültségi fokának emelése, a tartalékos katonák és munkaadóik értesítése a mozgósítás lehetőségeiről.

Az illetékesek közölték, hogy a felvázolt tervek csupán előkészületeket és nem a háború bekövetkeztét jelentik. Hangsúlyozták, hogy "a háború nem áll küszöbön és nem elkerülhetetlen", s a brit kormány a diplomáciai erőfeszítéseknek biztosít elsőbbséget az iraki válság rendezésében. A brit kormány ezen véleményét hangoztatta újólag hétfőn Jack Straw külügyminiszter, aki szerint az Irak elleni háború nemcsak nem előre eldöntött ügy, de kevésbé valószínű, mint azt sok kommentátor hiszi.

A hét végén napvilágot látott brit sajtójelentések az elmúlt időszakban egy meg nem nevezett brit kormányilletékest idézve a háborús veszély csökkenéséről beszéltek, és csak 40 százalékra tették a konfliktus kitörésének esélyét, szemben a karácsony előtti időszakban jelzett 60 százalékkal.

Straw a BBC rádiónak elmondta, ezek a hírek nagyjából megfelelnek a valóságnak, mindenkinek meg kell azonban értenie, hogy a helyzet napról napra változik. Kijelentette, hogy Nagy-Britannia azt szeretné, ha az esetleges Irak elleni katonai csapást egy második biztonsági tanácsi határozat előzné meg. A labda azonban most az iraki térfélen pattog, Szaddám Huszeintől függ, hogy szükségessé válik a katonai akció, vagy sem - hangoztatta.

A külügyminiszter bizakodó hangú nyilatkozata ellenére a brit kormány - sajtójelentések szerint - arra készül, hogy még a héten bejelentse a brit hadsereg és a tartalékosok mozgósítását egy esetleges iraki háborúra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről