Kínát is kérik az Észak-Korea elleni fellépésre

Vágólapra másolva!
Az Észak-Korea szövetségeseinek számító Oroszországot és Kínát is megpróbálja rábírni Dél-Korea, hogy gyakoroljanak nyomást az atomprogram elindítására törekvő országra. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közlése szerint Észak-Korea a megfigyelő berendezések eltávolítása után a nemzetközi szakértők visszavonását is követeli.
Vágólapra másolva!

Dél-Korea széles nemzetközi támogatással akarja megállítani Észak-Korea atomprogramját. Szöül bejelentette, hogy követeket küld az Észak-Korea szövetségeseinek számító Oroszországba és Kínába, hogy rábírja a két nagyhatalmat, gyakoroljanak nyomást Phenjanra - írja a BBC. Dél-Korea bízik benne, hogy így sikerül rábírni északi szomszédját, hogy ne utasítsa ki az ENSZ megfigyelőit, és ne indítsa újra eddig elzárt nukleáris erőművét. A yonbyoni létesítmény nemzetközi szakértők szerint alkalmas fegyverek előállítására is.

Észak-Korea 2002 - Egy turistaút tükrehttp://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/htmlos.cgi/131114.6.8738930740511806341Könyv a Fókusz Online kínálatában

Az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Atomenergia Ügynökség megerősítette, hogy Észak-Korea követeli annak a két szakembernek a visszavonását, akik az elmúlt nyolc évben megfigyelték az ország nukleáris létesítményeit. Mivel Phenjan a megfigyelő berendezéseket is eltávolította az erőmű közeléből, ezért az ügynökség szerint a szakértők távozása után nem lesz mód arra, hogy nyomon kövessék az észak-koreaiak tevékenységét.

A BBC jelentése szerint Phenjan az elmúlt egy hónapban hatszor is megsértette az Észak-Korea és Dél-Korea között lévő demilitarizált zónára vonatkozó szabályokat, mikor tiltott gépfegyvereket vitt a térségbe.