Észak-Korea szabaddá teszi letiltott atomerőművét

Vágólapra másolva!
Észak-Korea megkezdte az ENSZ megfigyelő berendezéseinek eltávolítását az egyik nukleáris üzem közeléből. A nemzetközi szervezet szerint a most újraindítandó létesítmény alkalmas arra, hogy atomfegyverhez szükséges plutóniumot állítson elő.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea bejelentette, hogy megkezdte az ENSZ megfigyelő berendezéseinek eltávolítását egyik nukleáris létesítményének közeléből - jelentette a BBC. Phenjan néhány héttel ezelőtt közölte, hogy a reaktort újraindítja, és egyben kérte az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget, hogy távolítsa el a létesítmény közelében található megfigyelő berendezéseket.

A nemzetközi szervezet nem tett eleget a kérésnek, az ügynökség szerint ugyanis az üzemet már korábban is arra használták, hogy fegyverkészítésre alkalmas plutóniumot állítsanak elő.

Észak-Korea azzal indokolta a reaktor aktiválását, hogy mivel az Egyesült Államok felfüggesztette az országba érkező olajszállítmányokat, ezért új energiaforrásról kell gondoskodnia. Az USA azt követően döntött szállítmányok visszatartása mellett, hogy Észak-Korea bejelentette, nukleáris fegyvereket akar kifejleszteni. Szakértők szerint a most újraindítandó üzem alkalmas arra, hogy nukleáris fegyverhez felhasználható plutóniumot állítson elő - írja a BBC.

Dél-Korea arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást Észak-Koreára, és érje el, hogy a megfigyelő berendezések visszakerüljenek a létesítmény közelébe. A dél-koreai külügyminiszter már felvette a kapcsolatot amerikai kollégájával, akivel telefonon tárgyaltak a helyzetről.

Japán szintén megszólalt az ügyben, és sajnálatosnak nevezte Észak-Korea legújabb lépéseit.

A Yongbyon reaktort még 1994-ben zárták be, annak az Egyesült Államok által vezetett tárgyalássorozatnak az eredményeként, amely Észak-Korea nukleáris programjának megállítását célozta.