Kilenc halott az izraeli katonai akcióban

Vágólapra másolva!
Kilenc palesztin vesztette életét, amikor Izraeli harckocsik nyomultak be helikoptertámogatás mellett a Gázai övezet egyik menekülttáborába. Az izraeli katonák több palesztin mozgalom tagjának a házát átkutatták és lerombolták. Az akciónak 20 sérültje van.
Vágólapra másolva!

Palesztin kórházi források szerint 9 palesztin vesztette életét péntekre virradóra a Gázai övezetben fekvő Bureidzs menekülttáborban, ahova helikopterek támogatása mellett 25 izraeli harckocsi hatolt be.

Előző nap Ariel Saron izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorhálózat megjelent a palesztin önkormányzatú Gázai övezetben és Libanonban. Ezt mind a palesztinok, mind a libanoniak visszautasították. A palesztinok szerint Izrael csak ürügyet keres a Gázai övezet lerohanására, ahova gyakran behatolnak katonai alakulatai a palesztin függetlenségért harcoló aktivistákra vadászva.

Szemtanúk szerint a mostani rajtaütés során három embert egy helikopterről kilőtt rakéta ölt meg, hatan pedig az izraeli katonák és palesztin fegyveresek között kibontakozott tűzharcban vesztették életüket. Az áldozatok állítólag valamennyien polgári személyek voltak. Kórházi források szerint 20 sérültje van a hadmozdulatoknak, közülük három állapota súlyos.

A mostani halottakkal együtt 2751-re nőtt az intifáda, a palesztin népfelkelés kezdete, 2000 szeptembere óta meggyilkoltak száma. Az áldozatok közül 2023 palesztin, 678 izraeli.

Szemtanúk beszámoltak arról is, hogy az izraeli katonák felrobbantották a Jasszer Arafat vezette Fatah mozgalom egyik aktivistájának otthonát és átkutatták az Iszlám Dzsihád radikális mozgalom egyik tagjának házát, amelyet egyes források szerint megrongáltak, mások szerint ugyancsak a levegőbe röpítettek. A katonai akció nyomán tucatnyi lakóépületben keletkeztek károk. Az izraeli katonák péntek reggel kivonultak a menekülttáborból.