Palesztinok elleni támadás Gázában

Vágólapra másolva!
Két palesztin meghalt, legkevesebb nyolc pedig megsebesült az izraeli hadsereg által szombat éjjel a Gázai övezet északi részén lévő Beit Lahijában végrehajtott behatolás során. Eközben fokozott készültségbe helyezték a rendőrséget és a biztonsági szolgálatot vasárnap Jeruzsálemben.
Vágólapra másolva!

A Gáza városától alig hét kilométernyire északra lévő települést izraeli harckocsik és lövészegységek szombat este, két Apache helikopter fedezete alatt teljesen megszállták, majd három óra múltán kivonultak. Távozásuk közben halálos lövés ért egy 32 éves palesztin civilt. A várost mintegy harminc izraeli páncélos zárta körül szemtanúk szerint. Az izraeli hadsereg szerint a behatolás során lövésváltásokra került sor izraeli katonák és palesztin fegyveresek között, de az izraeli katonák sértetlenek maradtak.

Az izraeli katonák felrobbantottak három házat. Kettő az iszlám radikális Hamász két olyan aktivistájáé volt, akik Izrael elleni támadások során vesztették életüket. A harmadik ház az Iszlám Dzsihád egyik olyan aktivistájáé volt, akit Izrael egy 1996-os tel-avivi véres merénylet megszervezéséért üldöz. Ezek a házrombolások az izraeli hadsereg "terrorizmustól elrettentő" intézkedései közé illeszkednek.

Közben Jeruzsálemben fokozott készültségbe helyezték a rendfenntartó erőket, miután hírszerzés készülő palesztin támadásról szerzett tudomást. A városban megerősítették a rendfenntartó erőket, jelentősen növelték a járőrök számát. Ezzel párhuzamosan a rendőrség több utat lezárt. A hatóságok utasítást kaptak arra is, hogy biztosítsák a vasárnapra tervezett munkástüntetéseket és a hagyományos zsidó ünneppel, a hanukával kapcsolatos nyilvános rendezvényeket. Fokozták a rendőri jelenlétet Jeruzsálem keleti részében, a ramadán, a muzulmán böjti hónap eseményeivel kapcsolatban is.