Visszavonul Jörg Haider

Vágólapra másolva!
Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) választási veresége után egy nappal Jörg Haider bejelentette, hogy még az este folyamán lemond Karintia tartományi kormányfői tisztségéről. Az FPÖ volt az egyetlen osztrák parlamenti párt, amely a vasárnapi választásokon rontott korábbi eredményén. Haider arra is célzott, hogy teljesen visszavonul a politikai életből.
Vágólapra másolva!

A választási eredményeket úgy tekintem, mint a velem és politikámmal szembeni bizalmatlanság megnyilvánulását - mondta hétfőn Haider, az ORF rádióban. Döntését azzal indokolta, hogy az FPÖ nemcsak országosan, de Karintiában is súlyos vereséget szenvedett.

A politika iránti szükségletemet tökéletesen kielégítettem. A kártyákat újra kell keverni - fogalmazott. Hozzátette: amikor valaki hosszú éveken át építő munkát végez és ilyen eredménnyel kénytelen szembesülni, akkor illik tudnia azt is, hogy milyen döntést kell meghozni a maga számára.

Az FPÖ harmadik lett a vasárnapi választásokon 10,16 százalékos eredménnyel. Az FPÖ az egyetlen parlamenti párt, mely rontott 1999-es eredményéhez képest, mégpedig igen jelentősen: több mint 16%-kal kaptak kevesebbet, mint három évvel ezelőtt.

Haider 2002. május 1-ig töltötte be az FPÖ elnöki tisztét, akkor azonban - részben az iraki látogatása miatt kialakult nemzetközi tiltakozás miatt - lemondott. Bár szeptemberben a pártvezetés újra őt kérte fel a pártelnöki poszt betöltésére, Haider végül nem fogadta el a tisztséget, így május óta Karintia miniszterelnökeként vett részt az országos politikában.