Bekeményítenek a prágai rendőrök a NATO-csúcsra

Vágólapra másolva!
A prágai rendőrök azzal fenyegetőznek, hogy sokkal keményebben lépnek fel a NATO-csúcs alatt a rendbontó tüntetőkkel szemben, mint tették ezt 2000-ben az IMF kongresszusa idején. Tizenkétezer tüntetőre számítanak Prágában, és közel 50 NATO-ellenes rendezvényt engedélyeztek már a hatóságok. A magyar Külügyminisztérium arra figyelmeztette a Csehországba utazó magyarokat, hogy legyenek a rendőrökkel szembe készségesek.
Vágólapra másolva!

A november 20-22 közti NATO-csúcs idején elsősorban anarchista és kommunista szervezetek tartanak pacifista, kapitalizmus-ellenes tüntetéseket. Az utóbbi években a NATO és a Világbank-csúcstalálkozókat minden alkalommal tömegtüntetések, ellenfórumok kísérték. Ezek a megmozdulások sokszor erőszakos botrányba fulladtak. Az elmúlt három évben Seattleben, Göteborgban, Prágában és Genovában csaptak össze a rendőrök a tüntetőkkel, a felvonulók kirakatokat törtek be, autókat rongáltak meg. A rendőrök Göteborgban és Genovában lőttek is a felvonulókra, a könnygáz pedig szinte kötelező kellékévé vált az antiglobalizációs megmozdulásoknak. A legszélesebb antiglobalizációs tömörülés, a Social Forum nem szervez most akciókat Prágában. Két héttel ezelőtt Firenzében tartotta többszázezres felvonulását a Forum, mely először nem egy konkrét rendezvény ellen szerveződött, és erőszakos események sem történtek.

A NATO értelme a tét Prágában/nagyvilag/20021118anato.htmlRobbanóanyag a NATO-csúcs helyszínén/nagyvilag/20021119robbanoanyag.html

A Social Forum távolmaradása miatt várhatóan Prágában nem vonul fel többszázezres tömeg, csak kisebb anarchista és kommunista csoportok készülnek demonstrációkra. A cseh rendőrség 10-12 ezer tüntetőre számít, több csoport érkezését várják Lengyelországból, Németországból és Olaszországból is. A 2000 őszén Prágában rendezett Világbank - Nemzetközi Valutaalap konferencia idején súlyosan összecsaptak a rendőrök a tüntetőkkel, többeket (magyarokat is) letartóztattak, Prága közterein közel félmillió dollárnyi kár keletkezett és 57 rendőr megsebesült. A civil sebesültekről nincs pontos adat. Jiri Kolar, a cseh rendőrség vezetője azt ígérte, sokkal keményebbek lesznek, mint 2000-ben voltak. Ha úgy érzik, hogy erőszakba torkolhat egy demonstráció, azonnal könnygázzal fognak oszlatni, megpróbálják elkerülni a közelharcot a tüntetőkkel. A tüntetéseket szervezők közben pontos leírást adtak, hogyan közelíthető meg a csúcstalálkozónak otthont adó kongresszusi központ, mely hermetikusan el lesz zárva a külvilágtól. Az utóbbi évek tapasztalatai szerint a harc általában akkor tört ki, amikor a tüntetők egy csoportja megpróbált áttörni a kordonon.

A rendőrök már öt embert letartóztattak, akik a gyanú szerint szabotázsakcióra készültek: le akarták kapcsolni a kongresszusi központ és a metró áramellátását a csúcs idején. Kedden pedig robbanóanyagot találtak egy prágai pályaudvar közelében a vasúti síneken. Arról egyelőre nincs információ, hogy a robbanószer elhelyezője a NATO-csúcs miatt készült volna merénylettel.

Ha a rendőrség jóslata beigazolódik, és valóban tízezer körül lesz a tiltakozók száma, akkor többen lesznek a rendfenntartók, mert 13 ezer katonát és rendőrt vonnak össze Prága biztosítására. A rendőrség szerint a tüntetők mintegy 20%-a tartozik majd olyan csoportokhoz, melyektől erőszakos fellépést várnak. Közéjük tartozik a Black Block nevű anarchista csoport, melynek husángokkal felfegyverzett maszkos tagjai Genovában provokáltak összecsapásokat. A csúcs előtt a cseh Belügyminisztérium olyan rendeletet hozott, amely alapján előállítható és 10 ezer korona (75 000 forint) pénzbírságra büntethető, aki rendőrségi felszólításra nem veszi le a maszkját. Tiltakozásul a tüntetéseket szervező AntiNATO nevű csoport szóvivője maszkban adott interjúkat az utóbbi napokban.

Az AntiNATO csoport emblémáján a horogkereszt összenőtt a NATO-csillaggal

Különösen tartanak a cseh rendőrök az olasz Ya Basta! nevű csoporttól, mert szerintük e szervezet tagjai okozták a legtöbb bajt 2000-ben. A cseh határok őrzését napok óta megszigorították, a határőrök egy 2200 nevet tartalmazó névsorral a kezükben ellenőrzik a belépőket. A listán szereplőket biztosan nem engedik be Csehországban, mert korábban erőszakos tüntetéseken előállították őket. A tüntetést szervezők honlapjukon arra bíztatják a határon feltartóztatottakat, hogy tartsanak demonstrációkat a határátkelőknél. A Lengyelországból érkező vonatokat különösen szigorúan ellenőrzik, mert Wroclawban a szervezők előretolt irodát üzemeltetnek, ezért sok tüntető innen indul Prágába.

A tüntetéseket négy cseh szervezet közösen szervezi: a Csehszlovák Anarchista Szövetség; a Március 8-a Feministái; a Szolidaritás – Forradalmi Anarchisták Szervezete és a Szerezzük Vissza Prága Utcáit! nevű csoportok. Ők alkotják az AntiNATO nevű szövetséget. Ezek közül egyiknek sem túl nagy a tagsága, a koalíció szóvivője szerint összesen négyezren vannak. Sokan csatlakozhatnak hozzájuk azonban más szervezetektől vagy a szervezeteken kívüli szimpatizánsok közül. A Cseh Kommunista Ifjúsági Unió például azt ígérte, 400 emberével vesz részt a megmozduláson. A tüntetők szóvivője szerint tiltakozni fognak a NATO léte ellen, "mert a NATO a béke mészárosa, csak a gazdagokat és az elitista államérdekeket védi".

Erre a hétre közel 50 megmozdulást jelentettek be a rendőrségen a szervezők. Hétfőn közös transzparens- és báb-készítés volt az első program. Szerdán a csúcson résztvevő 46 állami vezető ünnepi vacsorája alatt fognak tüntetni, és megpróbálnak minél közelebb férkőzni a fogadáshoz. A szervezők arra kérik a csatlakozókat, hogy edényeket hozzanak magukkal, melyek ütögetésével emlékeztetik a vezetőket arra, hogy bombák helyett ételt adjanak a világnak. 21-én délután kettőtől "autonóm akciók az utcán" címmel szerveznek tüntetéssorozatot utcai performanszokkal, majd 22-én este a Vencel téren újabb tömegdemonstráció várható.

A magyar Külügyminisztérium arra figyelmeztette a Csehországba utazó magyarokat, hogy legyenek nagyon óvatosak, a rendőrökkel szembe készségesek és "amennyiben közvetlen környezetükben utcai fellépésre készülő tömeg gyülekezését tapasztalnák, fontolják meg a körzet mielőbbi elhagyását, tekintettel arra, hogy a cseh hatóságok szigorú intézkedéseket foganatosíthatnak a rend fenntartására".