Újra üzent az al-Kaida

Vágólapra másolva!
Újabb figyelmeztetést küldött az Egyesült Államok kormányának az al-Kaida terrorszervezet. Arra szólítják fel az USA vezetőit, hogy hagyjanak fel az izraeliek támogatásával, különben New York és Washington megtorló akciókra számíthat. Ezt megelőzően szerdán is közzétettek egy fenyegető nyilatkozatot.
Vágólapra másolva!

Az al-Kaida legújabb közleményében már nem az iraki helyzetre és az amerikai csapatok Arab-öböl térségéből történő kivonására koncentrál, mint korábban. Most ugyanis azt követeli a szervezet, hogy Izrael szüntesse be a palesztinok elleni akciókat. Emellett azUSA-t is felszólították, hogy hagyjon fel az izraeliek támogatásával. Korábban az volt az al-Kaida elsőszámú követelése, hogy Szaúd-Arábiából vonják ki az amerikai csapatokat. Az oroszoknak is üzentek, a csecsenek elleni hadműveletek beszüntetését követelték.

Az újabb fenyegetést az al-Dzsazíra katari hírtelevízió közölte. Joszri Fouda, a tévé egyik vezetője a CNN-nek ezúttal sem válaszolt arra, milyen csatornán keresztül jutottak a közleményhez. Csak annyit közölt, hogy ugyanúgy juttatták el hozzájuk a mostani üzenetet is, ahogyan a korábbi al-Kaida közleményeket és felvételeket is.

Az al-Dzsazíra szerint a közlemény az al-Kaida ellenségeként nevezi meg Izraelt és az Egyesült Államokat, valamint személy szerint Bush amerikai elnököt és Saron izraeli miniszterelnököt. Az al-Kaidának tulajdonított levél szerint amennyiben nem tesznek eleget a követeléseknek és nem válaszolnak az amerikaiak, terrorakciókra számíthatnak.

A mostani üzenetet megelőzően szerdán bin Laden fenyegető hangüzenetét közölte az al-Dzsazíra. Ebben szintén terrorakciókat helyezett kilátásba az al-Kaida vezetője.