Powell: közel a megegyezés Irakról

Vágólapra másolva!
Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint a Biztonsági Tanács közelebb került a megegyezéshez az iraki tömegpusztító fegyverek felszámolását előíró határozat tervezetéről.
Vágólapra másolva!

Powell szerdán telefonon beszélt Dominique de Villepin francia, Jack Straw brit és Igor Ivanov orosz külügyminiszterrel. "A nap nagy részében telefonon konzultáltam kollegáimmal a Biztonsági Tanácsban. Nézeteink közeledtek egymáshoz." Powell egy kérdésre válaszolva nyilvánvalónak nevezte, hogy az iraki fegyverzetellenőrök munkája hónapokig is eltarthat, mire levonhatják első következtetéseiket.

Az amerikai külügyminiszter is részt vett a fehér házi találkozón, amelyen George Bush amerikai elnök fogadta Hans Blixet, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetőjét és Mohamed ElBaradeit, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezérigazgatóját. A két ENSZ diplomata találkozott Dick Cheney alelnökkel és Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadóval is.

Washington legújabb álláspontja szerint fenntartja magának a jogot a katonai fellépésre Irak ellen, ha a Biztonsági Tanács válasz nélkül hagyja a világszervezet követeléseinek bagdadi megsértését. "Az Egyesült Államok nem engedheti meg, hogy egy se vége, se hossza vitával megkössék a kezét, ha Irak ismét semmibe veszi kötelezettségeit."