Pakisztánban rejtőznek a tálibok

Vágólapra másolva!
Az al-Kaida terrorszervezet tagjai és a tálibok Pakisztánba helyezték át búvóhelyüket, és Washington erősen reméli, hogy az iszlámábádi kormány segítséget nyújt elfogásukhoz - jelentette ki Zalmai Halilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különleges képviselője Új-Delhiben.
Vágólapra másolva!

Már nem Afganisztán az al-Kaida fő bázisa. Az al-Kaida és a tálibok kulcsfigurái ma ott vannak mindkét országban, részben a nehezen megközelíthető, hegyvidéki afgán-pakisztáni határtérségben, részben pedig a határ pakisztáni oldalán rendezkedtek be - mondta Halilzad az indiai kormány vezetőivel folytatott megbeszéléseit követően. Szeretnénk, ha a lehető legrövidebb időn belül őrizetbe vennék, és átadnák őket az afgán hatóságoknak - hangsúlyozta az afganisztáni születésű amerikai megbízott. Az Egyesült Államok most az "embervadászat" stratégiáját helyezi előtérbe a térségben, annak érdekében, hogy mielőbb felkutassák és elfogják az al-Kaida még menekülésben lévő embereit, mondta.

A diplomata nem kívánt részletekbe menően foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy megnehezíti-e a terroristákkal szembeni fellépést a nemrégiben tartott pakisztáni választások eredménye, ami a nyugati befolyás ellen harcot hirdető vallásos iszlám pártok előretörését hozta, mind helyi, mint pedig országos szinten. Annyit mondott csupán, hogy "egyes emberek nagyon megváltozhatnak, amikor új felelősség nehezedik rájuk". Nem az a fontos, hogy ezek a pártvezetők korábban mit mondtak, hanem az, hogy most hogyan fognak cselekedni - mondta Zalmai Halilzad.

Az Egyesült Államok továbbra is együttműködést és konstruktív partneri viszonyt remél a pakisztáni kormánnyal, annak érdekében is, hogy semmiféle beavatkozás ne zavarhassa meg az Afganisztánban kialakulóban lévő új viszonyokat - mondta Halilzad.