Egy jelölt szerzett csak mandátumot Csehországban

Vágólapra másolva!
Csak egyetlen jelölt szerzett mandátumot a csehországi részleges szenátusi választások hét végén lezajlott első fordulójában. Az egyetlen új szenátori mandátum Vladimír Zeleznyé, a Nova kereskedelmi televízió vezérigazgatójáé, aki dél-morvaországi választókerületében megszerezte a szavazatok több mint ötven százalékát.
Vágólapra másolva!

A további 26 mandátum sorsa az egy hét múlva sorra kerülő 2. fordulóban dől el, amelyben az első körben két legsikeresebben szerepelt jelölt mérkőzik meg egymással. Itt a szenátori mandátum megszerzéséhez már a leadott szavazatok egyszerű többsége is elegendő.

Zelezny függetlenként szerzett mandátumot. A pártok közül az első körben az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) szerepelt a legjobban: a 2. fordulóba 19 jelöltje jutott tovább. A polgári demokratáknak elég öt helyen nyerniük a 2. fordulóban, hogy megtartsák eddigi 22 mandátumukat. Várható azonban, hogy az ODS megerősödik.

A legerősebb kormánypártnak, a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) 14 jelöltje maradt még versenyben. A szociáldemokratáknak azonban legalább 10 helyen kellene nyerniük, hogy megtartsák eddigi 14 mandátumukat, amit megfigyelők nem tartanak valószínűnek.

A felsőház eddigi összetételét jelentősen megbolygathatják a függetlenek, illetve a kisebb, nem parlamenti pártok jelöltjei, akik összesen kilenc választókerületben jutottak be a 2. fordulóba.

A Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) azonban már most három szenátori mandátumot elveszített. A pártnak ugyanis hat helyen kellett volna megvédenie pozícióit, de a 2. fordulóba csak három jelöltje jutott tovább. A legkisebb koalíciós párt, a Szabadság Unió-Demokratikus Unió (US-DEU) ugyanakkor két új mandátumot szerezhet. A pártnak ugyanis ezúttal egyetlen mandátumot sem kellett védenie, de két jelöltje továbbjutott a 2. körbe.

Sikeresen szerepelt Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) is. A kommunistáknak egy helyen kell megvédeniük pozíciójukat, de a 2. fordulóba öt jelöltjük került.

A CSSD, KDU-CSL, US-DEU kormánykoalíciónak tehát reménykedhet abban, hogy szenátusban is megőrzi mérsékelt többségét. Nem lesz azonban könnyű. A koalíció jelöltjei összesen 18 helyen indulnak a 2. körben, s ebből 16 helyen kellene győzniük, hogy megmaradjon a felsőházi kormányzati többség. Az alkotmányos, háromötödös többség megszerzésére azonban a koalíciónak már nincs lehetősége a felsőházban.

A szenátusi választás első fordulójában 24,1 százalékos volt a részvétel.

A cseh parlament felsőházának, a szenátusnak 81 tagja van. A folyamatosság biztosítása érdekében kétévente megújul a testület egyharmada, tehát 27 mandátum.

A választás második fordulójára november 1-2-án kerül sor.