AZ USA mielőbbi döntést vár Irakról

Vágólapra másolva!
Az USA egyre sürgeti az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntését Irak ügyében. Colin Powell amerikai külügyminiszter közölte: nem vitatkozhat a testület véget nem érően, az alapvető döntéseket jövő héten meg kell hozni. Geroge Bush ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy ha az ENSZ nem dönt, az USA maga veszi kézbe az irányítást.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok kormánya jelezte: napokon belül döntést várnak az ENSZ-től Irak ügyében. Colin Powell amerikai külügyminiszter egy mexikói gazdasági fórumon kijelentette: az ENSZ nem vitatkozhat véget nem érően az ügyről, szerinte az "alapvető döntéseket" a jövő héten meg kell hozni. Nyilatkozatát George Bush amerikai elnök visszhangozta, aki az Irakkal kapcsolatos döntésről szólva kijelentette: "ha az ENSZ nem cselekszik, mi vezetjük azt a koalíciót, amely lefegyverzi".

Washington egyre csalódottabb az ENSZ Biztonsági Tanácsának elhúzódó vitái miatt, melyek az Irak lefegyverzését lehetővé tevő határozat szövegezéséről szólnak. Az USA olyan döntést vár az ENSZ-től, amelyik lehetővé teszi, hogy haderőt alkalmazzanak Irakkal szemben, ha az nem működik együtt az ENSZ fegyverellenőreivel. A Biztonsági Tanácsnak azonban több tagja - így Francia- és Oroszország - határozottan ellenzi az amerikai törekvéseket.

Miközben az USA fokozza a nyomást az ENSZ-re, több tízezer tüntető tiltakozott az Egyesült Államokban és világszerte, az Irak ellen tervezett háború miatt. A nagyobb amerikai városokon kívül tüntetők vonultak az utcákra Mexikóban, Japánba, Spanyolországban, Németországban, Dél-Koreában, Belgiumban és Ausztráliában. Az amerikai tüntetők felszólították Busht, hogy hagyjon fel az iraki diktátor megdöntésének tervével, és a háborúra szánt milliárdokat inkább szociális programokra fordítsa - jelentette a BBC.