A terror éjszakája a színházban

Vágólapra másolva!
Kilenc óra múlt nem sokkal, az első felvonás épp a végéhez közeledett. Több száz moszkvai ült a sötétben, és nézte az előadást. Közben a színfalak mögött egy rémisztő, valódi dráma bontakozott ki. A BBC szemtanúk elmondása alapján a túszdráma kezdeti eseményeit írja le.
Vágólapra másolva!
Képek a túszdrámáróljavascript:open_doc('http://origo.hu/adsminisites/moszkva/index2.html',%20500,%20405)

Pár perccel korábban még Konstantin Kabanov színész észrevette, hogy maszkos emberek másznak fel a színpadra. Ő és öt vagy hat kollégája egy kötél segítségével gyorsan leereszkedett a harmadik emeletről. Épp az utolsó pillanatban menekültek el.

Egy fegyveres férfi a második felvonás alatt belelőtt a plafonba, és elordította magát: "Állítsátok meg a csecsen háborút!" - állítják a szemtanúk.

"Azt mondta: minden színész üljön le az első sorba" - mesélte a BBC-nek Denis Afanasyev, akit később elengedtek a túszejtők. "Ezután férfiak és nők jöttek be, mindenkin maszk volt. Néhányukon robbanószer volt, és azt kiabálták, hogy ha megrohamozza a rendőrség az épületet, az egészet felrobbantják."

A túszejtők 20 gyereket azonnal elengedtek, csakúgy, mint néhány muzulmánt. Később, több csoportban másokat is elengedtek.

Bombával fenyegetőznek a tűszejtők

A halott hadúr rokonsága/nagyvilag/20021024ahalott.htmlPutyin belföldön veszíthet, külföldön nyerhet/nagyvilag/20021024putyin.html

A bentmaradt túszoknak megengedték, hogy felhívják mobilon a családjukat. Egy nő az NTV-nek nyilatkozva könyörgött a rendőröknek, hogy ne rohanják le az épületet. "Rengeteg bomba van náluk. Ne nyissanak tüzet. Könyörgök, ne rohanják le az épületet" - mondta, hozzátéve, hogy komoly veszélyben van az életük, bár egyelőre jól bánnak velük.

A túszejtők azzal fenyegetőztek, ha bármelyiküket is lelövik, cserébe 10 túszt ölnek meg. Az Interfax szerint a terroristák "a 29. hadosztály öngyilkos csapatának" nevezték magukat.

A rendőrök megszállták a környéket, megfigyelőket állítottak a környező tetőkön. A Mayak rádió szerint az egyik csoportra gránátot dobott az egyik fegyveres. Néhány színészt, akik az öltözőben beújtak el, sikerült közben kimenekíteni. Éjjel egyre körülbelül 150 túsz hagyta el az épületet.