Mégsem fogták el a bali pokolgép készítőjét

Vágólapra másolva!
Az indonéz rendőrség országos szóvivője cáfolta azt az amerikai sajtóértesülést, amely szerint az ország légierejének egyik volt tisztje bevallotta, hogy ő készítette a Bali szigetén több mint 180 ember halálát okozó pokolgépet. Az indonéz hatóságok eddig még nem tudták kideríteni, hogy a terrorakció közvetlenül az al-Kaida műve volt-e, avagy az azzal kapcsolatban lévő, indonéziai központú Dzsemáa Iszlámija nevű radikális iszlám szervezeté.
Vágólapra másolva!

A rendőrségi szóvivő azt mondta, hogy - a Washington Post szerdai hírével ellentétben - "senki nem tett semmiféle vallomást". Nem valós az értesülés, hogy az ország légierejének egyik volt tisztje beismerte, hogy ő készítette a Bali szigetén felrobbant pokolgépet.

Az indonéz hatóságok - most első ízben - hivatalosan megerősítették, hogy egy kisteherautó tetejébe rejtett C4 típusú katonai robbanóanyag döntött romba szombaton két, külföldi turistákkal zsúfolásig teli szórakozóhelyet Bali szigetén. Mint az országos rendőrségi szóvivő, Saleh Saaf elmondta még, a terrorakcióhoz használt C4-es robbanóanyagot nem Indonéziában állították elő. Azt is közölte: az indonéz hatóságok eddig még nem tudták kideríteni, hogy a terrorakció közvetlenül az Oszama bin Laden vezette al-Kaida hálózat műve volt-e, avagy az azzal kapcsolatban lévő, indonéziai központú Dzsemáa Iszlámija nevű radikális iszlám szervezeté.

Az ausztrál miniszterelnök, James Howard szerdán reményét fejezte ki, hogy az ENSZ - Canberra kérésének eleget téve - a terrorszervezetek közé sorolja a Dzsemáa Iszlámiját. Ausztráliának ugyanis egyre több bizonyítéka van arra, hogy ez a szervezet igenis szerepet játszott a Bali szigetén végrehajtott véres merényletben. A canberrai kormány egyébként szerdán kétmillió ausztrál dollár jutalmat ajánlott fel annak, aki a tettesek kézre kerítését elősegítő információval szolgál a hatóságoknak.

Ugyancsak szerdán az ausztrál külügyminiszter, Alexander Downer Jakartában találkozott Megawati Sukarnoputri indonéz államfővel, és a megbeszélés után újságíróknak azt mondta, hogy a két ország hatóságai a jövőben szorosan együttműködnek a tettesek kézre kerítése érdekében. A Bali szigetén végrehajtott terrorakció áldozatai közül a legtöbb ausztrál állampolgár volt.