Irak lefegyverzéssel elkerülheti a háborút

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök szerint Szaddám Huszein iraki elnöknek meg kell semmisítenie  tömegpusztító fegyvereit, különben az Egyesült Államok fogja őt erre rákényszeríteni szövetségeseivel. Az elnök az afganisztáni hadjárat megkezdésének első évfordulóján a nemzethez intézett beszédet, hogy eloszlassa a kételyeket a közvéleményben arról, miért Irak jelenti a legnagyobb fenyegetést és miért éppen most. Felmérések szerint az utóbbi két hónap intenzív meggyőző kampánya ellenére csökkent a washingtoni kormányzat iraki politikájának támogatottsága.
Vágólapra másolva!

"Az iraki tömegpusztító fegyvereket egy gyilkos zsarnok ellenőrzi, aki már ezreket ölt meg vegyi fegyverrel. A veszély máris nagy, és az idő haladtával folyton-folyvást nő" - mondta az elnök közép-európai idő szerint kedd hajnalban az Ohio állambeli Cincinnatiban mondott félórás beszédében.

Az amerikai elnök szerint a világon sok a veszély, de az iraki kirí a többi közül. Állította: a rezsim múltbeli és jelenlegi tetteinél, technológiai lehetőségeinél és kegyetlen természeténél fogva az a veszély, amelyet Irak jelent, egyedülálló, mivel egyesíti korunk legsúlyosabb fenyegetéseit. Az amerikai elnök beszédében szólt arról, hogy Szaddám Huszein bővíti vegyi és biológiai fegyvertárát, s "nukleáris szent harcosaival" atomfegyvereket akar előállítani. Ha ez megtörténik, képes lenne megzsarolni bárkit, aki ellenzi agresszióját, és képes lenne uralma alá vonni a Közel-Keletet. Fenyegethetné Amerikát, s nukleáris technológiát adhatna át terroristáknak - figyelmeztetett, s példákat említett Irak és az al-Kaida terrorszervezet közötti kapcsolatokra. Az elnök kijelentette, hogy az Irak elleni fellépés nem hátráltatja, hanem segíti a harcot a nemzetközi terrorizmus ellen. Nem várhatjuk meg a végső bizonyítékot, a füstölgő puskacsövet, amely nukleáris gombafelhő formáját öltheti. "Nem vagyunk hajlandóak félelemben élni" - jelentette ki az elnök, nagy tapsot aratva. A tagadás, csalás és a halogatás ideje lejárt, Szaddám Huszeinnek fel kell adnia tömegpusztító fegyvereit, vagy ha nem, akkor a béke érdekében az Egyesült Államok fogja őt egy koalíció élén lefegyverezni - közölte Bush.

Az elnök az aggódók megnyugtatására ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai kongresszus felhatalmazása az Irak elleni katonai fellépésre nem azt fogja jelenti, hogy a háború "azonnali és elkerülhetetlen", hanem jelezni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy az Egyesült Államok egy hangon beszél és elszánta magát Irak lefegyverzésére. A képviselőház várhatóan már csütörtökön megszavazhatja a felhatalmazásról szóló határozatot.

Az elnök figyelmeztette az iraki tábornokokat, hogy ha Szaddám Huszein végső megszorultságában kegyetlen és kétségbeesett lépésre - tömegpusztító fegyverek bevetésére - szánná el magát, okosan tennék, ha megtagadnák a parancsot, mert a háborús bűnösök nem fogják elkerülni a felelősségre vonást.

Bush beszédét a CNN hírtelevízió egyenes adásban közvetítette, olyan nagy televíziós hálózatok, mint az ABC, az NBC és a CBS ugyanakkor ezt nem tartották szükségesnek.