Alakulóban az új német kormány

Vágólapra másolva!
A legnépesebb német tartomány, a 17 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke posztot vállal Gerhard Schröder kancellár új kormányában: Wolfgang Clement lesz a gazdasági és a munkaügyi tárca összevonásából születendő szuperminisztérium vezetője.
Vágólapra másolva!

Habár Clement pár nappal ezelőtt formálisan még elhatárolta magát a hírtől, a tartományi kormány szóvivője megerősítette azt. Clement a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) reformerei közé tartozik, Schröder helyettese a pártban, főnökéhez hasonlóan jó kapcsolatokat ápol a gazdasági élet vezetőivel. Clement Johannes Raut, a jelenlegi államfőt követte a düsseldorfi miniszterelnöki poszton.

Elkelt a kulturális államminiszter széke: az egykori hamburgi kulturális szenátor, Christina Weiss ül Julian Nida-Rümelin helyére, Nida-Rümelin visszamegy filozófiát tanítani a göttingeni egyetemre. Egyelőre nem tudni biztosan, hogy ki lesz Christine Bergmann utódja: a család és ifjúsági ügyek miniszter-asszonya személyes okokra hivatkozva nem vállalta tovább posztját.

Ugyancsak felszabadult az igazságügyi miniszter széke. Herta Däubler-Gmelin levélben közölte, hogy Schröder ne számítson rá. Däubler-Gmelin távozása várható volt, miután közvetlenül a német választások előtti szerencsétlen kijelentése, melyben akarva-akaratlanul párhuzamot vont Bush amerikai elnök és Hitler bizonyos módszerei között, tovább feszítve a húrt a német-amerikai kapcsolatokban.