Szerbia: bezártak a szavazóhelyiségek

Vágólapra másolva!
Szerbiában érvényes volt a vasárnapi elnökválasztás: egy órával a szavazóhelyiségek bezárása előtt már a szavazópolgárok 52,2 százaléka járult az urnákhoz. A szavazóhelyiségeket 20 órakor bezárták. A Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) elnevezésű szervezet becslése szerint a szavazási részvétel közel 58 százalékos volt.
Vágólapra másolva!

A választásokat megfigyelő CESID szerint a szavazáskor nem történtek visszaélések és olyan szabálytalanságok, amelyek érdemben befolyásolnák a végleges eredményt. Ezzel szemben a jugoszláv államfő vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) a kampánycsend súlyos megsértésével vádolta vasárnap a szerb kormányt, azt vetve a szemére, hogy az elmúlt két napban is folytatta a Büszkék Szerbiára elnevezésű "propagandahadjáratát" (a köztársasági kabinet által indított kampány ellensúlyozni hivatott az elnökválasztási hadjárat kormányt bíráló hangvételét).

A DSS kampánycsend-sértésnek minősítette, hogy a pénzügyminiszter péntek délután hozta nyilvánosságra az adóreform-tervezetét, amely egyebek mellett eltörli az étolaj és cukor forgalmi adóját. A párt szerint az sem volt rendjén, hogy egyes tömegtájékoztatási eszközök átvették a nyugati médiák tudósításait, amelyek Miroljub Labus szövetségi miniszterelnök-helyettest, elnökjelöltet méltatták.

Koszovóban incidensek nélkül zajlottak a választások. A tartomány déli részén fekvő Vitina városban vasárnapra virradóra ismeretlen tettesek pokolgépet helyeztek el az egyik szavazóhelyiségtől mintegy száz méterre. A KFOR a voksolás megkezdése előtt hatástalanította a robbanószerkezetet.

A vasárnapi szavazáson mintegy 6,55 millió szavazópolgár 11 elnökjelölt közül választhatott, 8,6 ezer szavazóhelyiségben adhatta le voksát. Koszovóban a többségben szerbek lakta településeken szavaztak, ahol a köztársasági választási bizottság szerint létrejöttek a szavazáshoz szükséges körülmények.

A nemzetközi védnökség alatt álló tartományban közel 108 ezren adhatták le voksukat 268 szavazóhelyiségben. Koszovóban a választói névjegyzékben szerepelt az adott közigazgatási egység területén élő minden nem szerb nemzetiségű lakos neve is, de a koszovói albánok bojkottálták a választást.

Szerbia: fej-fej mellett a jelöltek/nagyvilag/20020929szerbia2.htmlSzerbia: 17 óráig 42 százalékos részvétel/nagyvilag/20020929szerbia1.htmlSzerbia: 27,3 százalékos részvétel/nagyvilag/20020929szerbia.htmlKoszovóban pokolgépet találtak egy szavazóhelyiségnél/nagyvilag/20020929koszovoban.html

Bajram Rexhepi tartományi kormányfő szerint ez arról tanúskodik, hogy a koszovói albánok modern, európai fejlettségű és független államot akarnak, mert nem kívánnak Belgrád útmutatásai szerint élni. Közvélemény-kutatások szerint valószínűleg Vojislav Kostunica jugoszláv államfő és Miroljub Labus között dől el a verseny a választások második fordulójában, ha az első körben senki sem szerzi meg a szavazatok legalább ötven százalékát.

A szavazást az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a CESID képviselői kísérték figyelemmel. Az első nem hivatalos végeredmények éjfél előtt várhatók.