Újabb Világbankellenes tömegtüntetés Washingtonban

Vágólapra másolva!
Húszezer tüntetőre számítanak szombaton a rendőrök Washingtonban, ahol a Világbank éves tanácskozását tartják. Pénteken az utcai rendbontás miatt 600 embert őrizetbe vettek.
Vágólapra másolva!

Pénteken 600 tüntetőt vettek őrizetbe a rendőrök Washingtonban miután utcai csetepaték robbantak ki a Világbank épülete környékén: a tüntetők autógumikat gyújtottak fel, néhányan összeláncolták magukat.

Szombaton újabb,ezúttal már békés demonstrációra számítanak: a szervezők szerint húszezren vonulnak utcára ezen a napon. A globalizációellenes tüntetők a Vilgábank és a fejlett országok gazdaságpolitikája ellen tiltakoznak - írja a BBC.

A háromnapos washingtoni tanácskozáson a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap (IMF)és a világ hét legnagyobb ipari hatalmának, a G7-eknek (Egyesült Államok, Kanada, Japán, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Olaszország) miniszterei vesznek részt.

Az ilyen ülésezések alkalmával rendszerint megjelennek a globalizációellenes tüntetők. Mivel többször hatalmas felfordulást okoztak a tiltakozóakciók - ezek közül a talán legemlékezetesebb a genovai csúcs volt, ahol halálos áldozata is volt a rendőrök és a demonstrálók összecsapásainak - a tanácskozás környékét ezúttal is hermetikusan lezárták, hatalmas a rendőri készültség.