Az EU könnyítené a kishatárforgalmat

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság csütörtökön nyilvánosságra került tervezete szerint a 2004-re tervezett keleti bővítés után sem ereszkedik újabb "vasfüggöny" a csatlakozott országok és az unión kívül rekedt térségek közé, a kishatárforgalmat ugyanis az EU könnyíteni szándékozza.
Vágólapra másolva!

A tervezet szerint különleges beutazási engedélyeket adnának azoknak az embereknek, akik a határ menti térségekben élnek, és különösképpen azoknak, akiknek munkájuk vagy egyéb fontos ügyeik miatt rendszeresen a határ másik oldalára, immár EU-területre kell átjárniuk. A dokumentum az intézkedés révén érintett országok között Oroszországot, Ukrajnát, Horvátországot és Fehéroroszországot és Jugoszláviát említi. A kedvezményezett személyek köre ellenőrzött lesz, csak indokolt esetekben kapható majd a speciális utazási engedély.

Az EU-nak is érdekében áll az ominózus könnyítés a kishatárforgalomban, mivel nem akarja újra kettéosztani Európát, de legalább olyan fontos ez például Lengyelország számára is, hiszen évi több milliárd dolláros bevételtől esne el a határmenti kereskedelem megnehezülése miatt.

Az egyik elképzelt változat szerint az unió területére ilyen speciális engedéllyel belépők csak korlátozott ideig (maximum egy hétig), és korlátozott területen (a határtól maximum 25 kilométer távolságra) tartózkodhatnak majd. Egy másik változat szerint az érintettek többszöri belépésre jogosító vízumot kapnának, amely egy vagy több évre lenne érvényes. Külön szabályok vonatkoznának a román és bolgár kishatárforgalomra.

Az Európai Bizottság hamarosan megvitatja a tervezetet a 15 tagállammal, a végső szót a kormányok mondják majd ki.