Félidőnél a voksolás Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Pénteken este 22.00 órakor Szlovákiában bezártak a választóhelyiségek, és ezzel befejeződött az országos képviselőválasztások első napja. A választás szombaton folytatódik.
Vágólapra másolva!

A jelentések szerint a voksolás első napján 30-50 százalék között mozgott a részvétel. Szombaton várhatóan még többen mennek el szavazni. Ez azt vetíti előre, hogy a részvétel meghaladhatja a 60-80 százalékot jelző prognózisokat.

Az 5 300 000 lakosú ország több mint négymillió választójoggal bíró polgára 5885 választóhelyiségben huszonöt párt 2700 jelöltje közül választja ki az új parlament 150 képviselőjét, akiknek megbízatása négy évre szól. Az első nem hivatalos, exit poll - közvélemény-kutatási - eredményeket szombaton délután kezdik közzé tenni. A hivatalos részeredményeket vasárnap, a választási bizottság a végső hivatalos eredményeket hétfőn hirdeti ki.

A választás folyamatát az EBESZ megfigyelői kísérik figyelemmel. Az első nap komolyabb rendzavarás nem volt. A végleges eredmények ismeretében Rudolf Schuster államfő rendre találkozik az öt százalékos parlamenti küszöböt elérő pártok vezetőivel, és azt bízza meg kormányalakítással, aki írásban tudja bizonyítani, hogy 76 képviselő támogatását élvezi.

Ha a részvétel magas lesz, a parlamentbe öt-hat párt jut be, köztük biztos befutóként lehet az élmezőnyben a Magyar Koalíció Pártja (MKP), amely mindenképpen tíz százalékos támogatottságra számít. A kormánykoalíció nagy valószínűség szerint négypárti lehet.