Függőben a lockerbie-i áldozatok kárpótlása

Vágólapra másolva!
Líbia - egyik magas rangú tisztségviselője szerint - elvileg kész kárpótlást fizetni azon áldozatok hozzátartozóinak, akik a skóciai Lockerbie felett 1988-ban felrobbantott Pan Am utasszállító repülőgépen lelték halálukat, ám az összeg nagysága még nem dőlt el.
Vágólapra másolva!

Ali al-Treiki, Líbia afrikai ügyekben illetékes minisztere szerdán az arab nyelvű al-Hajat újságnak elmondta, országa keresi a módját, hogy eleget tegyen a Lockerbie felett felrobbantott amerikai repülőgép ügyében hozott legutóbbi ENSZ-határozatnak, amely előírja: felelősséget kell vállalni a 259 ember halálát okozó merényletért, és kárpótlást fizetni az áldozatok családjainak. De hozzátette: "az elv egy dolog, más kérdés viszont a számok".

Mandela közbenjár az egyik Lockerbie-merénylőért /nagyvilag/20020610madela.htmlLíbia tagadja a kártérítési ajánlatot/nagyvilag/20020529libia1.htmlLíbia milliárdokat adna a Lockerbie-áldozatoknak/nagyvilag/20020529libia.html

A Pan Am gépének felrobbantásával vádolt két líbiai titkos ügynök egyikét, Abdel Baszet Ali al-Megrahit idén márciusban egy skót fellebbviteli bíróság életfogytiglani börtönre ítélte, társát viszont első fokon felmentették. Al-Treiki szerint Líbia mint állam továbbra sem vállal büntetőjogi felelősséget a merényletért, továbbra is ártatlannak tartja al-Megrahit, és nem szeretné rontani fellebbezési esélyeit azzal, hogy elismeri felelősségét a robbantásban.

Az ügyben készülő írásos dokumentum megfogalmazásánál keresik a módját annak, hogy Líbia eleget tegyen az ENSZ határozatának, de közben ne kelljen feladnia álláspontját a felelősség kérdésében.