Haidert állítólag megfenyegették

Vágólapra másolva!
Jörg Haider, aki szombaton, egy héttel az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) rendkívüli kongresszusa előtt visszalépett az elnökjelöltségtől, hétfőn az osztrák televízióban azzal indokolta döntését, hogy megfenyegették őt és családját a vadászbombázók beszerzésének kapcsán.
Vágólapra másolva!

Az osztrák televíziónak adott interjújában - amelynek szövegét előre közreadták - Haider beszámolt arról, hogy pénteken egy étteremből távozott, amikor odalépett hozzá egy idegen, s azt mondta: "Haider úr, ne ellenezze a vadászbombázók vásárlását, és vigyázzon a családjára!" Haider kifejtette: sokkolta őt a fenyegetés, s enged az erőszaknak, de úgy véli, az FPÖ-nek és általában a politikusoknak meg kell fontolniuk a beszerzést, ha ilyen módszerek terjednek el az ügylet kapcsán Ausztriában is.

Arra a kérdésre, hogy szerinte kinek kellene a párt elnöki tisztségét elfoglalni, annyit mondott, hogy egy új embernek, vagy az FPÖ valamelyik miniszterének, de a felsorolásból kihagyta a vele népszerűségben vetekedő - Karl-Heinz Grasser pénzügyminisztert. Azt fejtegette, hogy nem ő és nem az FPŐ, hanem Wolfgang Schüssel kancellár mondta fel a koalíciót.

Haider mindenképpen vissza akarta szerezni az elnöki tisztséget az általa 2000-ben előtérbe állított Susanne Riess-Passer alkancellár-pártelnöktől, de olyan követeléseket támasztott, amelyeket Schüssel - és az FPÖ Riess-Passer vezette pragmatikus szárnya nem fogadhatott el.

Haider hétfőn még nem kívánt egyértelműen válaszolni arra a kérdésre, hogy beavatkozik-e majd a választási kampányba. Terveiről azt mondta: egyelőre tartományi elöljáró kíván maradni Karintiában, de ez nem jelenti egyben azt is, hogy a 2004-ben esedékes tartományi választásokon újra indul a tisztségért. Végül leszögezte: európai szinten nem vállal szerepet, mert ez a pártelnökök dolga.

Mint megfigyelők emlékeztetnek rá, korábban Haider olyan elképzelést dédelgetetett, hogy (szélső)jobboldali tömböt vezet az Európai Parlamentbe szóló választásokon. Doris Bures, az Osztrák Szociáldemokrata Párt ügyvivője gyanúsnak nevezte Haider megfenyegetésről szóló történetét, s úgy vélte, az FPÖ eddigi vezéralakja csak menekül a felelősség elől, amiért pártja kilépett a kormányból és ezért súlyos kudarcra számíthat a választásokon.