Robertson: még nem nyert a civilizált világ

Vágólapra másolva!
Lord Robertson NATO-főtitkár a terrorizmus elleni harcról és a kiszámíthatatlanul viselkedő államokról beszélt a szeptember 11-i terrortámadások emlékére tartott rövid rendezvényen Brüsszelben. Beszédében a főtitkár nem hozta szóba az Irak elleni katonai készülődést.
Vágólapra másolva!

A NATO brüsszeli székhelyén tartott rövid megemlékezésen Lord Robertson főtitkár a világméretű terrorizmus elleni további lankadatlan harcról és a kiszámíthatatlan magatartású államokról beszélt. A megemlékezésen megjelentek a 19 tagország, a szövetséghez kapcsolódó Euro-atlanti Partnerségi Tanács 27 országa és a Földközi-tengeri Párbeszéd hat országának képviselői. A ceremónián ünnepélyesen felvonták a tagállamok lobogóit és a NATO kék zászlaját.

Robertson emlékeztetett, hogy tavaly ilyenkor a szövetség tagországai már a példátlan terrorista támadás másnapján - a szövetség fennállása óta először - életbe léptették az alapító Washingtoni Szerződés 5. cikkét, és kollektív módon segítségére siettek megtámadott szövetségesüknek, majd egy nappal később a partnerországok is csatlakoztak hozzájuk. A NATO fél évszázadon át összefogta az Atlanti-óceán két partján fekvő tagjait, hogy közösen nézzenek szembe a hidegháborúval - mondta Robertson -, s 2002-ben a NATO ugyanolyan nélkülözhetetlen az új fenyegetések elhárításához és a térség biztonságához, stabilitásához.

A főtitkár szerint a civilizált világ még nem nyerte meg a háborút a terrorizmus ellen, és az egységet megőrizve hosszú, kitartó harcra kell felkészülni. "Készen kell állnunk arra is, hogy szembeszálljunk a tömegpusztító fegyverek veszélyével, amelyek lehetőséget nyújtanak a terroristáknak és a lator rendszereknek arra, hogy még iszonyúbb pusztítást végezzenek népeinkben" - mondta Lord Robertson, de rövid beszédében nem tért ki az iraki rendszer elleni amerikai háborús készülődésre.

Nicholas Burns amerikai NATO-nagykövet köszönetet mondott a szövetségeseknek, hogy habozás nélkül a megtámadott Egyesült Államok mellé álltak. Az egyéves évforduló alkalmából kiadott összeállítás emlékeztetett arra, hogy 14 NATO-ország küldött katonai egységet Afganisztánba, a tálib rendszert megdöntő és az al-Kaida támaszpontjait felszámoló hadjáratba.

Az [origo] szeptember 11-i emlékoldala/haboru/index.html

A novemberi prágai csúcsértekezleten a szövetség átfogó intézkedési csomagtervet fogad el az új biztonsági kihívások, köztük a terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek elterjedésének leküzdésére. A szövetség új katonai koncepciót dolgoz ki és fogad el a terrorizmus elleni hadjáratra, a külföldről indított terrorista támadások megelőzésére és kivédésére, az Európai Unióval a terrorizmus elleni összefogásra.