Heteken belül dönthetnek az iraki támadásról

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök hétfőn találkozik a kanadai miniszterelnökkel, aki korábban kijelentette, hogy csak akkor hajlandó rész részt venni az Irak-ellenes akcióban, ha az USA bebizonyítja, hogy kapcsolat az al-Kaida terrorhálózat és Irak között. Az amerikai elnök várhatóan az ENSZ-közgyűlés csütörtöki ülésén ismerteti szándékait Irakkal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Bush amerikai elnök hétfőn Detroitban találkozik Jean Chrétien kanadai miniszterelnökkel, hogy meggyőzze a Szaddám Huszein rendszere elleni amerikai bizonyítékok hitelességéről. Chrétien csütörtökön úgy nyilatkozott: hacsak azért kellene megdönteni Szaddám Huszein hatalmát, mert az iraki elnök nem demokrata, akkor a földkerekség vezetőinek háromnegyedét le lehetne cserélni. A kanadai kormány bizonyítékokat szeretne látni Irak és az al-Kaida terrorhálózat közötti kapcsolatokra, mielőtt számításba venné, hogy csatlakozzon a terrorizmus elleni háború új szakaszához.

Belgium kormánya is bizonyítékokat vár

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása és az iraki tömegpusztító fegyverek gyártásának kétségtelen bizonyítékai nélkül Belgium nem támogat egy Irak elleni támadást. Guy Verhofstadt belga miniszterelnök már pénteken ellenezte, hogy előzetes BT-határozat nélkül induljon meg az amerikai katonai akció.

Jacques Chirac francia elnök szerint nem lehetetlen a katonai megoldás Irak ellen, ha a nemzetközi közösség ilyen értelmű határozatot hoz.

Pakisztán nem vesz részt a támadásban

Pakisztán nem vesz részt Irak elleni támadásban; az országnak épp elég gondot ad saját határai ellenőrzése, és belső ügyeinek rendezése - mondta vasárnap a pakisztáni államfő. Musarraf megerősítette, hogy országa továbbra is feltétel nélkül támogatja a terrorizmus ellen az Egyesült Államok részéről indított hadjáratot, de óvott a muzulmánok elleni előítéletes közhangulat szításától.

Az ENSZ közgyűlésének e heti ülésén várhatóan az Irak elleni esetleges amerikai katonai beavatkozásról lesz elsősorban szó. George W. Bush amerikai elnök várhatóan csütörtöki beszédében ismerteti szándékait Irakot illetően. Dick Cheney amerikai alelnök vasárnap az NBC televízióban kijelentette: a katonai megoldás változatlanul szerepel a lehetőségek között, és a következő néhány hét sorsdöntő lesz a választásban.