Gyakoribbak az Irakra mért légicsapások

Vágólapra másolva!
Amerikai és brit harci gépek hétfőn légvédelmi parancsnoki létesítményt támadtak Irak déli részén, a repüléstilalmi övezetben. Egy héten belül ez volt a harmadik légi csapás iraki célpontokra Irak déli vagy északi részén, amelynek légteréből a szövetségesek az 1991-es öbölháború után a síiták, illetve a kurdok védelmében kitiltották az iraki repülőgépeket.
Vágólapra másolva!

A Pentagon közlése szerint a légi csapásoknak - mint mindig - most is az volt az előzménye, hogy az iraki légvédelem radarjai bemérték a tilalom betartását ellenőrző amerikai, illetve brit repülőgépeket. Az idén 37 alkalommal mértek csapást önvédelemből iraki légvédelmi egységekre az ország déli vagy északi része felett járőröző amerikai vagy brit harci gépek.

Az amerikai és brit gépek megtámadásának ára van, amelyet meg kell fizeti - hangsúlyozta Peter Pace tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának alelnöke. A térségbeli erőket irányító Közép Parancsnoksága tampai főhadiszállásán közölték, hogy a harci gépek lézervezérlésű bombákkal csapást mértek Al-Amarahnál egy parancsnoki-vezérlési létesítményre. Az INA iraki hírügynökség közleménye szerint a Kuvaitból felszálló harci gépek polgári célpontokat bombáztak. A Közép Parancsnoksága nem közölte, hány gép vett részt a támadásban.

A Pentagon a múlt héten cáfolta azt a brit sajtóhírt, hogy csaknem száz harci gép vett részt a minap egy dél-iraki légi támadásban, mintegy az iraki háború előkészítéseként. Azt viszont elismerték, hogy a szokásosnál több, mintegy tucatnyi gép hajtotta végre a szóban forgó rajtaütést.

Peter Pace, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökhelyettese hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a járőröző gépek elleni támadás nem maradhat büntetlenül, de nem biztos, hogy ugyanott lesz az ellencsapás, ahonnan a rakétát indítják a szövetségesek gépei ellen, lehet, hogy másutt vágnak vissza az iraki légvédelmi rendszerre, s távközlési csomópont, radar, rakéta, vagy iraki repülőgépek felszálló betonpályája egyaránt célpont lehet. A lényeg az, hogy a válasz az iraki légvédelem hatékonyságát sújtsa - fejtette ki a tengerészgyalogos tábornok újságíróknak.