Választásokhoz vezet az osztrák kormányválság

Vágólapra másolva!
Két miniszter lemondása miatt kormányválság alakult ki Ausztriában, ezért Schüssel kancellár a lehető leghamarabb szeretne új választásokat. A miniszterek távozása a konzervatív Néppárttal koalícióra lépett Szabadság Párton belül kezdődött hatalmi harc eredménye lehet. Thomas Klestil elnök egyelőre nem reagált az eseményekre.
Vágólapra másolva!

Schüssel osztrák kancellár a lehető leghamarabb javasolja parlamenti választások kiírását, miután az osztrák kormány komoly válságba került, mert több vezető politikusa is lemondott tisztségéről. Susanne Riess-Passer vasárnap este jelentette be távozását. Ideiglenesen Herbert Scheibner védelmi miniszter lépett Riess-Passer helyébe, aki a koalíciós jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke-alkancellárja volt. Távozott Karl-Heinz Grasser, a párt pénzügyminisztere és Peter Westenthaler frakcióvezető is.

Riess-Passer utódával tárgyal a nap folyamán Wolfgang Schüssel kancellár, aki később jelentést tesz Thomas Klestil elnöknek. Klestil egyelőre nem reagált az eseményekre, hivatala hétfőn várja a kancellár jelentését.

A lemondások hatására komoly veszélybe került a Wolfgang Schüssel kancellár vezette konzervatív Néppárt és a jobboldali populista Szabadság Párt koalíciója. Jörg Haider és a kormánypolitikusok között az elmúlt hetekben kezdődött hatalmi harc eredménye lehet a politikusok távozása. Haider győzelme párttársaival szemben arra utal, hogy a karintiai politikus elégedetlen pártja népszerűségével, és az új választásokkal inkább ellenzéki szerepet vállalna.

Az osztrák lapok biztosak az új választásokban

A Die Presse című konzervatív lap úgy véli: a koalíciós partner Osztrák Néppárt (ÖVP) nem tűrheti el, hogy Haider irányváltást diktáljon a kormánynak. Azt sem, hogy a kulcspozíciókban olyan változás legyen az utolsó évre, amely feltétlenül gyengébb teljesítményt hoz. Még kevésbé azt, hogy az FPÖ vidéki funkcionáriusai megtorpedózzák az EU bővítését. Az osztrák lapok közül a Neue Kronen Zeitung "Új választások" szalagcímmel jelent már meg, s Wolfgang Schüssel kancellárt idézte, aki állítólag azt mondta a lapnak: "Ezt nem tűröm el, vége".

A Kurier című lap a Die Presséhez hasonlóan úgy véli, hogy a "puccs" szervezői nem számoltak a koalíciós partner eltökéltségével. Riess-Passer lemondásával ledöntötte terveiket, mert az FPÖ számára most csakis súlyos kudarcot hozhatnak a választások, míg az ÖVP akár még jól is járhat, amennyiben a voksolás váratlanul éri az ellenzéki pártokat.