Tagadja a gépeltérítés vádját a fegyveres férfi

Vágólapra másolva!
Csupán muzulmán hite és arab származása miatt vették őrizetbe Karem Chatty svéd állampolgárt, aki fegyverrel kívánt feljutni a svédországi Vasterasban az angliai Stanstedbe induló repülőre még csütörtökön - állítja a gyanúsított ügyvédje. Chatty korábban hét hónapig pilóta-tanfolyamra járt az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Muzulmán vallású, tud repülőt vezetni, fegyver volt nála, és túl közel van szeptember 11 - ezekből az adatokból túl hamar következtettek a hatóságok - mondta a BBC tudósítása szerint Nils Uggla, Karem Chatty védője, aki egyébként "erőszak-ellenesnek" nevezte ügyfelét.

A férfit még csütörtökön tartóztatták le a svéd hatóságok, miután kézipoggyászában fegyvert találtak. Szombati lapértesülések szerint Chatty az Egyesült Államok valamelyik európai nagykövetségébe irányította volna a repülőt, de a svéd titkosszolgálat időben közbelépett.

A hatóságok gyanúját erősíti, hogy a vádlott korábban hét hónapig pilóta-tanfolyamra járt az Egyesült Államokba. Oktatója a nyomozóknak elmondta: Chatty rendkívül gyenge teljesítményt nyújtott a tanfolyamon, amit végül be sem fejezett. A nyomozók kikérdezték az Angliába tartó gép utasait is, akik közül húszan egy birminghami iszlám konferenciára mentek: sem ők, sem pedig a tanácskozás szervezői nem ismerték a svéd állampolgárságú férfit.

Gépeltérítésért a svéd törvények szerint akár életfogytiglani börtönbüntetés is kiszabható.