2000-ben döntöttek a WTC-elleni támadásról

Vágólapra másolva!
A német hatóságoknak bizonyítékuk van arra, hogy az al-Kaida terrorszervezetnek az öngyilkos pilóták közül hármat magába foglaló hamburgi sejtje már 2000 áprilisában vagy májusában készült a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) elleni terrortámadásra. A német ügyészség vádat emelt a marokkói Munir El Motasszadek ellen, aki a tavaly szeptemberi amerikai terrortámadások szervezésében vehetett részt.
Vágólapra másolva!

- A hamburgi légikalózok legkésőbb 1999 októberében már tervezték a támadást az Egyesült Államok ellen, fél évvel később pedig már kiválasztották a célpontot - közölte Kay Nehm német főállamügyész csütörtökön, amikor ismertette az üggyel kapcsolatban Németországban őrizetbe vett Munir El Motasszadek marokkói állampolgár elleni vádakat.

A férfit azzal vádolják, hogy részt vett a tavaly szeptemberi amerikai terrortámadások megszervezésében. A 28 éves fiatalember mérnöknek tanul Németországban, novemberben tartóztatta le a rendőrség lakhelyén, Hamburgban. A rendőrök szerint a férfi kapcsolatban állt Mohammed Attával, a terrorcselekmények elkövetőinek feltételezett vezetőjével. A nyomozók azt állítják, hogy a begyűjtött adatok alapján további letartóztatásoik várhatók.

A marokkói kezdettől fogva tagadja, hogy tagja lenne az al-Kaidának. A német nyomozók azonban azt is bejelentették, hogy feltételezésük szerint az al-Kaida európai központja Londonban van.