Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Távozik az FBI fő terroristavadásza

Vágólapra másolva!
Leköszön hivatalából, és szeptemberben távozik posztjáról a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) terrorizmus elleni részlegének vezetője. Utódját egyelőre még nem jelölték ki.
Vágólapra másolva!

Dale L. Watson irányította a nyomozást a szeptember 11-i terrorcselekmények, valamint a lépfenespórákat tartalmazó levélküldemények ügyében is. Utódját még nem jelölték ki. Az 52 éves Watson 1982 óta dolgozott a terrorizmus elleni részlegnél, s szinte minden fontosabb nyomozásban részt vett, köztük az 1995-ös Oklahoma City-i robbantásos merényletet, illetve a kenyai és tanzániai amerikai nagykövetség elleni merényletek kivizsgálásában is.

Az FBI hivatalos álláspontja szerint Watson kiválása nem okoz fennakadást, mivel tapasztalt helyettesek gondoskodnak a munka folyamatosságáról. A The New York Times szerint azonban FBI-tisztségviselők csapásnak tartják távozását. Egyes kommentárok hasonlata szerint nem szokás olyankor lovat váltani, amikor valaki veszélyes sodrású folyón gázol át. Más vélemények szerint Watson leköszönése egy széles körű átszervezés része, s Robert S. Mueller már számos helyettesét leváltotta, amióta tavaly az FBI élére állították.

Dale L. Watson ritkán mutatkozott a nyilvánosság előtt. A múlt hónapban egy konferencián úgy vélekedett, hogy Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet vezetője halott. "Úgy gondolom, hogy valószínűleg már nincs az élők sorában, de erre nincsen bizonyítékom" - mondotta.

A hírek szerint hamarosan távozik Watson egyik helyettese, Tim Caruso is, aki szintén fontos szerepet játszott a szeptember 11-i terrorcselekmények kivizsgálásában. Watson távozását bejelentve Mueller azt is közölte, hogy Bruce J. Gebhardtot nevezte ki az FBI új helyettes igazgatójának. Gebhardt a novemberben nyugdíjba vonuló Thomas Pickard helyét foglalja el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről