Lassan, de elárasztja Pozsonyt a Duna

Vágólapra másolva!
Csütörtökön délután a Duna vízállása Pozsonynál a mérséklődő áradás miatt az eddiginél lassabban, de tovább közelített az ezer centiméterhez. Tizenhárom órakor 976 centimétert, 15.00 órakor két centiméterrel magasabb vízállást mértek. A várost egyelőre nem fenyegeti veszély.
Vágólapra másolva!
Árvíz Európában - az [origo] cikkgyűjteménye/itthon/20020813arviz.html

A tetőzést az előrejelzettnél korábbra, a csütörtökről péntekre virradó éjszakára várják. Pozsony belvárosi partszakaszán egyirányúsították a forgalmat és még több katonát vezényeltek a legrégibb pozsonyi hídfőhöz, a védvonal legsérülékenyebb pontjára, ahol homokzsákokból kellett torlaszt emelni.

Délután 16.oo órakor lezárták a Medve és Vámosszabadi közti határátkelőt. A forgalmas ponton egyelőre semmilyen gépkocsi nem haladhat át, így a két Komárom közti átkelőn és Rajkánál a növekvő forgalom miatt lassúbb átkelésre lehet számítani.

Délután elterjedt a hír, hogy kilakoltatják a bősi erőmű megépülése nyomán "szigetre szorult" három falu, a felvízcsatorna és az öreg Duna közti területen fekvő Vajka, Doborgaz és Bodaklakosait. Ez egyelőre nem indokolt, közölte a dunaszerdahelyi járási elöljáró, Keszegh Pál. Ugyanakkor Csallóköz alsóbb pontján, a Révkomárommal szomszédos Őrsújfalun csütörtökön a koraesti órákban megkezdték egy szociális otthon 68 lakójának kiköltöztetését, mert megtörténhet, hogy a mozgáskorlátozott ápoltaknak otthont adó épületet péntek hajnalban elárasztja a víz.