Bizalmat kapott az új cseh kormány

Vágólapra másolva!
Bizalmat kapott a képviselőháztól szerdán este az új cseh kormány. A szavazást megelőző egész napos parlamenti vita lényegében nyugodt volt, semmiben sem különbözött az ilyenkor szokásos szóváltástól a kormánytábor és az ellenzék honatyái között.
Vágólapra másolva!

Az egész napos vita után megtartott szavazáskor a 200 tagú testületben 101 kormánypárti honatya támogatta a Vladimír Spidla miniszterelnök vezette kormányt, míg 98 ellenzéki képviselő ellene szavazott. A szavazás nyílt és név szerinti volt. Egy kommunista képviselő betegség miatt hiányzott. A bizalom megszerzéséhez a kormánynak a szavazáskor jelen lévő képviselők egyszerű többségének "igen" szavazatára volt szüksége. Spidla a szavazás után megköszönte a honatyáknak a bizalmat, s leszögezte, hogy a kormány teljesíteni fogja vállalt kötelességeit.

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL), valamint a Szabadság Unió-Demokratikus Unió (US-DEU) hármas kormánykoalíciónak 101 képviselője van a 200 tagú testületben, ami a lehető legkisebb többség.

A 17 tagú kabinetben a szociáldemokratáknak 11, a két kisebb pártnak pedig három-három képviselője van. Az egész napos parlamenti vita lényegében nyugodt volt, semmiben sem különbözött az ilyenkor szokásos szóváltástól a kormánytábor és az ellenzék honatyái között. A legnagyobb ellenzéki erő, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) kritikája elsősorban arra irányult, hogy a kormány "szórni akarja a pénzt" a jövő generációk rovására, elfogadhatatlanul magas adósságba kergeti az országot, s kézen fogva kívánja vezetni az állampolgárokat, ahelyett, hogy felnőtt emberekként kezelné őket.

Bohuslav Sobotka pénzügyminiszter szerint viszont az ellenzék nem értette meg a kormányt. A kabinet a közkiadások reformját tervezi, s ennek alapfeltétele, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba. Ezért van az, hogy a jövő évre tervezett költségvetési hiány meghaladja a 150 milliárd koronát. Ebben az összegben most már minden "államadósság" benne van, s a jövőben fokozatosan csökkenni fog.

Václav Klaus az ODS elnöke, volt kormányfő felszólalásában leszögezte, hogy az ODS képviselői nem fogják megszavazni a kormányprogramot. "Egyetlen szavazatunkat sem kapják meg" - hangsúlyozta a politikus, akinek a jelenlegi választási időszakban nincs fontos állami tisztsége, ami pályafutása során most először fordul elő vele. Míg Klausék szerint túlságosan is baloldali a kormányprogram, addig a kommunisták szerint nem eléggé.

Miroslav Grebenícek, az ellenzéki Cseh-és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) elnöke szerint a CSSD azzal, hogy két jobboldali párttal alakított kormánykoalíciót, "elárulta a választókat". A politikus szerint a júniusi választásokon a baloldal együtt 111 mandátumot szerzett, s ezért az lett volna logikus, ha a CSSD és a KSCM alakít kormányt. "A tervezett hatalmas költségvetési hiány nem vall jó gazdára. Ezt a kormányt mi nem tudjuk támogatni" - szögezte le a kommunista pártelnök.

A kormánypárti képviselők szinte egyöntetűen kedvezően méltatták a kabinet programját. Kivételt csak Karel Kühnl, a legkisebb koalíciós tag, az US-DEU parlamenti frakciója vezetőjének a beszéde jelentett. Kühn felszólalásában jelezte, hogy pártja bizonyos távolságot kíván tartani a kormánytól. "A kormányprogramot megszavazzuk, de a jövőben a kormánynak minden egyes esetben külön ki kell érdemelnie képviselőink bizalmát" - jelentette ki Kühnl.