Szerbia: elfogadták a maffiatörvényt

Vágólapra másolva!
A szerb parlament csütörtöki rendkívüli ülésén elfogadta a szervezett bűnözés elleni harcról szóló jogszabályt - a "maffiatörvényt" -, illetve a kormány javaslatára határozott arról, hogy a kétes múltú állambiztonsági szolgálat kiválik a belügyminisztériumból és önálló ügynökséggé alakul, amely közvetlenül a kormánynak tartozik elszámolással.
Vágólapra másolva!

A maffiatörvény által - az olasz igazságszolgáltatásban alkalmazott rendszer mintájára - külön ügyészség jön létre a belgrádi körzeti ügyészségnél. A hivatal élén különleges ügyész áll majd, aki közvetlenül a köztársasági államügyésznek lesz alárendelve. A maffia elleni határozottabb fellépés céljából külön osztály alakul a belügyminisztériumnál, a fővárosi körzeti bíróságnál és a fellebbviteli bíróságnál is. E hivatalok csakis a különleges ügyészség által kezdeményezett ügyekben járnak el. E hivatalok jobbára olyan bűnügyekkel foglalkoznak majd, amelyekben fellelhető a szervezett bűnözés eleme, amelyek veszélyeztetik az ország biztonságát és aláássák az alkotmányos rendet. Ebbe a körbe tartozik például a pénzhamisítás, a pénzmosás, a kábítószer-, fegyver-, és emberkereskedelem.

A törvény új bűnüldözési fogalmakat határoz meg, létrehozza például a "bűnbánó bűnöző", a védett tanú és a "provokátor ügynök" intézményét. A törvény lehetővé teszi a védett tanú személyazonosságának megváltoztatását is.

A szerb parlament a kormány előterjesztésére olyan törvényt fogadott el, amely értelmében a milosevici rendszerben teljhatalmú szerephez juttatott állambiztonsági szolgálat kikerül a belügyminisztérium hatásköre alól, és külön ügynökséggé alakul. A hivatal vezetőjét közvetlenül a kormány nevezi ki és számoltatja el. A ügynökség hírszerzéssel és kémelhárítással foglalkozik, és szükség esetén - a legfelsőbb bíróság engedélyével - figyelmen kívül hagyhatja az adatvédelemi előírásokat. A szerb törvényhozás csütörtöki rendkívüli ülésén elfogadta a műsorszórásról szóló törvényt is.

A két évvel ezelőtti demokratikus fordulat óta ez az első jogszabály, amely szabályozza a tömegtájékoztatás helyzetét. A törvény központi eleme az a rendelkezés, amely értelmében az állami tömegtájékoztatás feletti ellenőrzést ezentúl nem a kormány, hanem egy független hivatal végzi majd.